CHP’li Tutdere’den Bakan Özhaseki’ye: 11 deprem ilinde ihaleler hangi firmalara veriliyor?

CHP’li Tutdere’den Bakan Özhaseki’ye: 11 deprem ilinde ihaleler hangi firmalara veriliyor?
Ekim ayında soru önergesine yanıt verilmeyen CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere deprem bölgesinde devam eden enkaz çalışmalarını, asbest tehlikesini ve yıkım ihalelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. Tutdere, “Adıyaman da içinde olmak üzere, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 deprem ilinde, yıkım ve atıklar için yapılan ihaleler hangi usulle gerçekleştirilmiş ve hangi firmalara verilmiştir?” dedi.

ESRA TOKAT


CHP’li Abdurrahman Tutdere 6 Ekim 2023’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına Adıyaman’da devam eden enkaz kaldırma çalışmalarını sormuştu.

Aylar geçti yanıt alamadı

Aradan aylar geçmesine rağmen Bakanlık’tan herhangi bir yanıt alamayan Tutdere konuyu genişleterek yeni bir soru önergesi daha verdi.

Yazılı soru önergesi veren Tutdere, “6 Şubat depremlerinin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen, depremden en çok etkilenen illerden olan Adıyaman’da enkazların kaldırılmasına dönük verimli bir çalışma yapılmamıştır. Ağır hasarlı binalarda yıkım devam etmesine rağmen, molozlar kaldırılmadığı için şehir enkaz çöplüğüne dönüşmüştür” dedi.

‘Halk sağlığı tehlikeye atılıyor’

Bazı binalardaki yıkım çalışmalarında ise bir eylem planı çerçevesinde hareket edilmediği; yıkım ekipleri tarafından demirlerin alındığı, geriye kalan asbestli molozların da denetimsiz biçimde binaların temeline yığılıp düzleştirmek suretiyle geride bırakıldığını kaydeden Tutdere, “Bu şekilde halk sağlığının tehlikeye atıldığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Aynı konuda 3 soru önergesi: 1’i yanıtlanmadı, diğerinden net yanıt alınamadı

16 Haziran 2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya konuya dair ilettiği bir soru önergesi verdiğini ancak yeterli yanıt alınamadığını hatırlatan Tutdere, ardından 6 Ekim’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ikinci bir soru önergesi sunduklarını, bunda da yanıt alamadıklarını ifade etti.

‘Asbestli parçaların bertarafı ne şekilde yapılmaktadır’

Tutdere’nin son verdiği önergede ise şu soruların yanıtları istendi

  1. Adıyaman’da deprem atıkları yönetimi için nasıl bir eylem planı hazırlanmıştır? Geçici ve nihai döküm sahaları için yer belirlenmiş midir? Belirlendi ise geçici ve nihai döküm sahaları nerelerdedir? Belirlenen sahaların dere yatakları ve tarım arazilerine mesafesi ne kadar uzaklıktadır? Söz konusu sahaların belirlenmesinde ve atıkların bertaraf edilmesi sürecinde Hafriyat Toprağı, İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 44’üncü maddesi gözetilmiş midir?
  2. Belirlenmedi ise Adıyaman’da geçici ve nihai döküm sahaları için bir projelendirme var mıdır? Kentteki enkaz çöpleri ne zaman kaldırılacaktır? Depremin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmesine rağmen Adıyaman’da neden böyle bir çalışma yapılmamıştır?
  3. Adıyaman da içinde olmak üzere, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 deprem ilinde, yıkım ve atıklar için yapılan ihaleler hangi usulle gerçekleştirilmiş ve hangi firmalara verilmiştir? İhalelerdeki idari ve teknik şartnamelerinde hangi detaylar yer almaktadır? İhaleler firmalara hangi koşullarda verilmiştir; demir ve elektronik parçalar ayrıldıktan sonra geriye kalan molozların bertarafı ile ilgili olarak yüklenici firma için belirlenen sorumluluklar nelerdir?
  4. Yıkım teknikleri ile ilgili olarak belirlenen eylem planının çerçevesi nedir? Yıkım öncesinde atık tespiti yapan bir ekip sahada görevlendirilmiş midir? Yıkım esnasında asbestin atmosfere dağılmaması için hangi yöntem belirlenmiştir? Teknik şartnamelerde hem yıkım ekibinin hem de yıkım esnasında yakın çevrede bulunan insanların zarar görmemesi için iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili hangi detaylara yer verilmiştir?
  5. Asbestli parçaların bertarafı ne şekilde yapılmaktadır? Yıkıntılardan çıkarılan demir ve elektronik parçalar ne yapılmaktadır? İhale şartnamelerinde demir ve elektronik parçaların ne yapılacağına dair hususlar ne şekilde belirtilmiştir?
  6. Atıkların tekrar ekonomiye kazandırılması için bir eylem planı hazırlanmış mıdır? Hazırlandı ise detayları nelerdir? Hazırlanmadı ise buna dair bir projelendirme var mıdır, çalışma takvimi ne şekildedir?

Gündem