CHP'li vekil: Şehir hastanelerine 22 yıl boşuna para akacak

CHP'li vekil: Şehir hastanelerine 22 yıl boşuna para akacak
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, şehir hastanelerinin maliyetinin üç yılda şirketler tarafından amorti edileceğini, buna karşılık 25 yıl ödeme garantisi verildiğini ifade etti.

CHP'li vekil, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'nın bütçe hesaplamalarından yola çıkarak şehir hastanelerinin taahhüt süresini eleştirdi.

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Şahin'in hesabı şöyle: “Hizmetteki 14 şehir hastanesinin kira ve hizmet bedeli için Sağlık Bakanlığı bütçesinden 2023 yılında ayrılan bütçe toplamı 46 milyar 662 milyon TL'dir. Bu para, bütçenin TBMM'ye sunulduğu günkü kurla (1 dolar = 18.60 TL) 2 milyar 509 milyon dolara karşılık geliyor. Cumhurbaşkanlığı 2018 KÖİ raporunda 14 şehir hastanesinin maliyetini 8 milyar 76 milyon dolar olarak açıkladı. Bu hastanelere sadece 2023 yılında kira ve hizmet bedeli olarak 2.5 milyar dolar ödeneceği dikkate alındığında, sadece 3 yıl 3 ay gibi bir sürede tüm hastanelerin yatırım maliyeti devlet tarafından müteahhitlere ödenmiş oluyor. Hastanelere 25 yıl boyunca garanti ödeme yapılacağına göre, 3 yıldan sonraki 22 yıl boyunca halkın bütçesinden müteahhitlerin kasasına boşuna para aktarılmış olacak.”

CHP'li vekil, kamu özel işbirliği (KÖİ) sözleşmelerinin dolar garantisiyle yapıldığı için ödemelerin 25 yıl boyunca katlanarak artacağını ifade etti, sözleşmelerin TL'ye çevrilmesini istedi. (Kısa Dalga)

Gündem