CHP'li vekil uyardı: İçişleri Bakanlığı'nın kanunsuz emrini uygulayanlar soruşturmayla karşılaşabilir

CHP'li vekil uyardı: İçişleri Bakanlığı'nın kanunsuz emrini uygulayanlar soruşturmayla karşılaşabilir
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanlığı'nın 'paralel seçim sistemi' kurmak istediği iddiasının ardından, İzmir'de 'hareketlilik' olduğunu belirtti. Bakan, 'kanunsuz emri uygulayanlar'ın daha sonra ceza soruşturmasıyla karşılaşabileceğini söyledi.

Türkiye 14 Mayıs'ta sandık başına gidecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı’nda 'paralel bir seçim takip sistemi' kurulduğunu söylemişti.

CHP İzmir İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, daha önce 'yasadışı olarak' polislerin sandık sonuçlarını İçişleri Bakanlığı'na ulaştırdıklarını bildirdiklerini söyledi.

Bakan, "Ama bu sistem; GAMER dediğimiz, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi sistemi içinde hukuki olmayan bir şeyi meşru bir zemine oturtma anlamına geliyor" dedi.

'Veri gönderenler suç işliyor'

CHP'li vekil şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlığı’nın 1 Nolu kararnamesi, İçişleri Bakanlığı’nın yetkilerini anlatır. İçişleri Bakanlığı’nın yetkisi güvenliktir, asayiştir, nüfus ve vatandaşlıkla ilgili işlemlerdir, pasaport işlemleridir. Bunların dışında; YSK’nın yapacağı işlemlere ilişkin bir yetkisi yoktur. İçişleri Bakanlığı, bu sistemi kurmuş olmakla; tüm memurlar için söylüyorum, bu sisteme veri gönderecek tüm memurlar için söylüyorum, suç işlemiş oluyor.

'Sonuçları manipüle edebilir'

Süleyman Soylu da şu anda İçişleri Bakanı olarak milletvekili adayı. Milletvekili adayı olarak seçim sonuçlarını hakkı ve yetkisi olmayan, yetkisini aşan bir şekilde, paralel yapı kurarak herkesten önce ediniyor. Bunu aynı şekilde İçişleri Bakanlığı’nın istihdam ettiği trol olarak görev yapan personel aracılığıyla seçimleri sonuçlarını manipüle edebilme olanağına sahip.

'Haber sitelerinde operasyon var'

Yine Süleyman Soylu’nun elinde doğrudan kendisi ile çatışan, sadece muhalefet değil iktidar milletvekilleri ile de zaman zaman haber yapan internet siteleri var. Buradan da yapılan operasyon var. Seçim sonuçları ile ilgili birtakım şeyler söylüyor. Meşru seçim sonuçlarını darbe ile karşılaştırıyor.

'Duyum aldık'

Biz bununla ilgili İzmir’de de duyum alıyoruz. Torbalı’da GAMER’i kurmak için bilgisayar istendiği duyduk. Kiraz Kaymakamlığı’nın seçim kurullarına yazı yazdığını duyuyoruz.

Yasal işlem başlatılacak

Bu yapılacak işlemlerin hukuk dışı olduğunu, hukuka aykırı olduğunu; bu konuda verilen emrin de kanunsuz emir olduğunu söylüyoruz. Bununla ilgili 30 ilçe başkanlığımız, hazırlayacağımız dilekçe ile hem savcılığa başvuracak hem seçim kurullarına başvuracak.

'Yarın ceza soruşturması açılabilir'

Ve bu kanunsuz emri uygulamamasını isteyeceğiz personelden; hem polislerden, hem kaymakamlardan kendi görev ve yetkilerinde olmayan, polisin de kanunda gösterilmeyen bir konuda polise sorumluluk verilmesi hukuka aykırıdır. İçişleri Bakanı’nın bir de milletvekili adayı olduğunu düşünürsek, tamamen kanun dışı yapılmış, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek durumdur. Burada İçişleri Bakanı’nın kanunsuz emrini uygulayanlar, hepsi yarın bununla ilgili idari soruşturmayla, bir ceza soruşturması ile karşı karşıya kalabilirler. Biz burudan uyarıyoruz. Hukuk çerçevesinde hareket etsinler diye… Bir iki gün içinde hem seçim kurularına hem de cumhuriyet savcılıklarına başvurumuzu yapacağız.”

Bakan, tüm sandıklarda hem asil hem de yedek üyelerinin bulunduğunu, ittifak ortaklarının da müşahit katkılarının olduğunu belirterek "Artı İYİ Parti’nin de sandık görevlileri var. Sandık güvenliği noktasında hazırlıklıyız. Her sandığın başında olacağız" dedi. (ANKA)

Gündem