CHP'li vekilden Kurtulmuş'a Can Atalay çağrısı: Yemininize sadık kalın

CHP'li vekilden Kurtulmuş'a Can Atalay çağrısı: Yemininize sadık kalın
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bir an önce tahliye edilmesini istedi.

Gezi davasında tutuklu bulunan avukat Can Atalay, 14 Mayıs'ta TİP'in adayı olarak Hatay'da seçilmiş, avukatları mazbatasını almıştı. Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde muhalefetin çağrıları var.

Meclis'teki basın toplantısında konuşan CHP'li Cumhur Uzun, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslendi.

Uzun şunları söyledi: "Millet tarafından seçildiği, milletvekili seçilmesinde bir engelin olmadığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenip ilan edildiği, kendisine seçim kurulunca mazbatası verildiği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ismi okunarak yemine çağırıldığı, Meclis binasında odası da tahsis edildiği halde ne yazık ki Hatay milletvekili avukat Can Atalay, tutukluluk hali sonlandırılıp serbest bırakılmadığı için meclise gelememiş ve yemin ederek görevine başlayamamıştır."

Anayasa'yı hatırlattı

CHP'li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasamıza göre, tutuklu bulunan bir kişinin milletvekili seçilmesi halinde derhal serbest bırakılması, yeminini yaparak meclis çalışmalarına katılmasının sağlanması bir zorunluluk olduğu halde bu yapılmamış ve Can Atalay hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmamasına rağmen salıverilmemiş ve hukuka aykırı şekilde cezaevinde tutulmaya devam edilmektedir.

Bizler daha geçen hafta, hukukun üstünlüğüne ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağımıza dair büyük Türk Milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin etmiş insanlarız. Bizim bu hukuksuzluğa sessiz kalmamız asla düşünülemez.

Aynı yemini Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı da yaptı ve hukukun üstünlüğüne, Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağına dair büyük Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine ant içti. Şimdi sizler aracılığıyla kamuoyu önünde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı sayın Numan Kurtulmuş’a seslenmek istiyorum.

'Yemine sadık kalın'

Sayın Başkan, büyük Türk milleti önünde namusunuz ve şerefiniz üzerine ettiğiniz yemine sadık kalarak haksız ve hukuka aykırı olarak halen cezaevinde tutulmakta bulunan ve başkanı olduğunuz meclisin bir üyesi olan ve Hatay halkının vekil kıldığı 28'inci dönem Hatay milletvekili Can Atalay’ın meclisimize dönmesini ve yemin ederek görevine başlamasının sağlanmasını sizden; bir hukukçu, bir avukat olmanın bana verdiği hassasiyet yanında, hukukun üstünlüğüne, Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma dair büyük Türk milleti önünde yaptığım yeminin bir gereği olarak talep ediyor ve sizi bu konuda gerekli işlemleri yaparak üyenizi meclise getirmenizi, yemin ederek görevine başlatılmasını sağlamanızı bekliyorum." (Kısa Dalga)

Gündem