CHP'li vekile göre AKP kendi yasasını uygulamıyor: 'Çiftçiye haksızlık'

CHP'li vekile göre AKP kendi yasasını uygulamıyor: 'Çiftçiye haksızlık'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023 yılı bütçesinde çiftçiye verilmesi gereken miktarın ayrılmadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bugünkü yazılı açıklamasında, çiftçinin 2023 yılı bütçesinden de umduğunu bulamayacağını ifade etti. Gürer, iktidarın çiftçiye bakış açışı değişmediği için sorunların arttığını, bu durumun da raflara fiyat artışı olarak yansıdığını belirtti.

Meclis’te görüşülerek kabul edilen 2023 yılı bütçesinde çiftçilerin hakkının yine yenildiğini savunan Gürer, Tarım Kanunu’nun 21'inci maddesine göre her yıl çiftçilere milli gelirin yüzde 1’i oranında destek verilmesi gerektiğini anımsattı.

Gürer şöyle devam etti: “Bu kanunu AKP iktidarı yaptı ama 2006 yılından bu yana bu destekler çiftçiye verilmedi. 2023 yılı bütçesinden de çiftçilere tarımsal destekler için 54 milyar lira kaynak aktarıldı. Oysa milli gelirin yüzde 1’i olan 186 milyar liralık kaynak aktarılmalıydı."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Meclis’te bütçeyle ilgili konuşmasında, tarım sektörüne yatırım ödenekleri, tarımsal kredi sübvansiyonları, müdahale alımları, tarımsal ihracat destekleri için ayrılan tutarları da çiftçiye verilen destek kapsamında tuttuğunu aktaran Gürer, “Bunlar, doğrudan değil, dolaylı olarak tarıma sağlanan desteklerdir. Çiftçiye doğrudan verilen destekler içinde bunları görmek olası değildir” ifadesini kullandı.

Oktay’ın ayrıca gübre ve mazot desteği artışından da söz ettiğine dikkat çeken Gürer, “Destek artışları sağlandı ama enflasyon karşısında gelen gübre ve mazot zammını karşılamadı. Böyle olunca çiftçiler, bekledikleri desteklere eremediler” değerlendirmesini yaptı.

Çiftçilerin gelecek yıl da yeterli destek alamayacağını vurgulayan Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi iktidar, tarımsal destekleri 54 milyar lira olarak gösterip, tarıma harcanan tüm giderleri de tarımsal destek tanımı içine koyarak çiftçiye haksızlık yapmıştır. Esasen çiftçiye milli gelirin yüzde 2’sinin verilmesi gerekir. Tarımda sorunlar artıyor. Siyasi iktidarın tarıma bakışı ise ne yazık ki değişmediği için çiftçilerin mağduriyetleri devam ediyor." (ANKA)

Gündem