CHP'nin kiracılara dair araştırma önerisi AKP ve MHP oyları ile reddedildi

CHP'nin kiracılara dair araştırma önerisi AKP ve MHP oyları ile  reddedildi
CHP'nin kiracıların yaşadığı sorunlarla ilgili araştırma önerisi TBMM’de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Grup önerisinin gerekçesini açıklayan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, son birkaç aydan bu yana kira fiyatlarının geldiği durumun, ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunları toplumsal cinnet boyutuna taşıdığını söyledi.

"Kira fiyatlarındaki artış kontrolden çıktı"

Gülcan Kış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kira fiyatlarındaki artış kontrolden çıkmış durumdadır. Mahkemelerde kiracı-ev sahibi davalarında ciddi artışlar olmuştur. Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde ortalama kira bedellerinin asgari ücretin yüzde 79’unu aştığı ifade edilmektedir. Yetkililer ise "Gayrimenkul tarihinde ilk kez böylesi bir fiyat artışıyla karşı karşıyayız" demektedirler. Ülkenin her yerinde, yoksulluk sınırı altında, kiralarını ödeyemediği için eşyalarıyla sokağa atılan, ev sahibi ya da kiracısı tarafından darp edilen, kavga sonucu ölümlerin gerçekleştiği olaylara çokça şahit olmaktayız. Bu kriz, toplumsal cinnet boyutuna ulaşmış ve vatandaşlarımız hükûmetin çözemediği barınma krizini artık canlarıyla ödemeye başlamışlardır. Neredeyse her gün ev kiraları ve barınma krizi sebebiyle kavgalar, intiharlar ve ölüm haberleri çokça basına da yansımaktadır."

"Kalıcı çözüm bulunamazsa şiddet olayları artacak"

AKP'nin bu alanda yarattığı yanlış ekonomi politikalarının ev sahibi ve kiracaları karşı karşıya getirdiğini vurgulayan Kış, gelinen durumu 'toplumsal cinnet' olarak tanımladı. Gülcan Kış, "Yüksek faiz oranlarına rağmen kredi kartı borçluluk oranı geçen yıla göre yüzde 180 artmış durumda. İcralık olmayan vatandaş sayımız neredeyse yok denecek sayıda azdır. Vatandaşların TOKİ’yle 59 milyar liralık taksitli konut borcunu her gün duymaktayız. Vatandaşlarımız borç içerisinde bir hayata mahkûm edilmiş durumdadır. Hiçbir vatandaşımız bir maaşıyla temel giderlerini maalesef karşılayamaz durumdadır. Olağanüstü artışların önüne geçilemediği gibi, kalıcı çözümlerin bulunmaması hâlinde de şiddet olayları giderek artacaktır. Yasal düzenlemeler eksik ya da yetersiz kalmaktadır." ifadelerini kullandı.

AKP ve MHP'li milletvekillerine seslenen Gülcan Kış, "AKP ve MHP sıralarında oturan vicdanlı ve duyarlı milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum: Ev kiraları maaşlarından fazla olan Türkiye dışında başka bir ülke gösterebilir misiniz bize? Gelin, hep birlikte tüm ülkenin kanayan yarası olan barınma sorunu için, ev sahibi-kiracı arasındaki sorunların çözümü için Meclis araştırma komisyonunu kuralım. Bugün bu eller evet için kalksın." dedi.

Ancak, araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (Kısa Dalga)

Gündem