Çiftçilerden Tarım Fuarı'nda mısır fiyatı protestosu

Çiftçilerden Tarım Fuarı'nda mısır fiyatı protestosu
Eskişehir 4. Tarım Fuarı’nın açılış töreninde protokolün önünü kesen çiftçiler, mısır fiyatlarını protesto etti.

Eskişehir 4. Tarım Fuarı’nın açılış töreni, Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Açılış törenine Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile birçok üretici katıldı.

Açılışta çiftçiler, protokol üyeleri fuar alanını gezerken, ellerindeki dövizlerle ve düdüklerle mısır fiyatlarını protesto etti. Vali Aksoy ve ETO Başkanı Güler, çiftçilerle konuşmadan alandan ayrılırken CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, protesto gösterisine destek verdi.

Mısır fiyatlarıyla ilgili açıklama yapmak isteyen üreticilere ilk etapta izin verilmedi. Daha sonra araya CHP’li Utku Çakırözer’in girmesiyle gerginlik sona erdi ve çiftçiler adına Burak Kuşan basın açıklaması yaptı.

Kuşan, “Geçimini topraktan temin eden başta bizler olmak üzere, toplumun önemli bir kesiminin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın faturası emeğiyle geçinen kesimlerin sırtına sarılmak istenmektedir. TMO’nun geçtiğimiz yıllarda ucuz ekmek ürettirmek bahanesiyle sanayici özelinde uyguladığı sübvansiyonun hazineye maliyeti milyarları aşmaktadır. Bugün çiftçiden esirgenen kaynaklar, konu sanayici olduğunda rahatlıkla kullanılmaktadır. Plansız, sorumsuz, vicdansız ithalat politikaları ve tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselişi yerli üreticinin yaşadığı dar boğazın sebeplerinden biridir. Dünyada tarımsal emtia fiyatları gerilerken, bir de üzerine vergisiz ve kotasız uygulanan ithalat politikaları ve yüksek enflasyon yerli üreticiyi çaresiz bırakmıştır" dedi.

On iki aylık tarımsal girdi enflasyonu yüzde 76,36 iken, mısır üreticisine reva görülen yüzde 5,3’lük zammın "hezeyan" olduğunu söyleyen Kuşan, "Yüzde 5,3’lik komik zam, insan aklıyla alay etmektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

"Bıçak kemiğe dayandı"

Kuşan, "Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, çiftçi dayanma direncini kaybetti. Telafisi olmayan, uzun yıllar çiftçiyi mağdur edecek bu yanlıştan acele dönün. Bu memleketin hayrınadır. Bizler ürettiğimiz için cezalandırılmak istemiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır. 80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın” ifadelerini kullandı.

Çakırözer: Üreticilerimiz tepkilerinde haklı

Daha sonra konuşan Utku Çakırözer, “Ağırlıklı olarak girdi maliyetlerindeki yükseklik onları etkiliyor. İkincisi ve asıl olarak girdi maliyetleri yükseliyor ama satarlarken alım fiyatları çok düşük. Özellikle mısırda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor çiftçi. Türkiye’nin dört bir yanında gerçekten mısırdaki alım fiyatı beklentileri karşılamamış durumda. Çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda. Ziraat Bankası’na özel bankalara borcu var. Ürünün satmayı bekliyor. Beklediği fiyatın altında satabiliyor olduğunu görünce borcunu çeviremeyeceği düşünüyor. Tepkileri sonuna kadar haklıdır, yerindedir. Umarım karar verici noktada olanlar bu tepkileri dinlerler. Mısır alım fiyatlarının mutlaka ve mutlaka yükseltilmesi gerekir" dedi. (ANKA)

Gündem