Çiğdem Toker: Şimşek’in yayımladığı tasarruf genelgesine kulak asılmadı, örtülü ödenekten rekor harcama yapıldı

Çiğdem Toker: Şimşek’in yayımladığı tasarruf genelgesine kulak asılmadı, örtülü ödenekten rekor harcama yapıldı
T24 yazarı Çiğdem Toker, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın temmuz ayı bütçe uygulama sonuçlarını yorumladı. Toker, "Tasarruf genelgesine pek kulak asılmamış" yorumunu yaptı.

T24 yazarı Çiğdem Toker, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamuda tasarruf genelgesine “kulak asılmadığını” temmuz ayı bütçe açıklamalarıyla ortaya koydu. Toker, temmuzda örtülü ödenekten ise rekor harcama yapıldığını belirten Toker, harcanan tutarla 79 bin kişiye asgari ücret ödenebileceğini belirtti.

Toker’in yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Şimşek’in yayımladığı tasarruf genelgesinin ardından yapılan harcamalarda, taşınmaz kiralama ve kırtasiye alım tutarı, bir önceki aya göre düşmüş. Buna karşılık haberleşme, temsil tören ağırlama ve taşıt kiralama harcamalarında tasarruf etmek bir yana önemli artışlar var.

Sözgelimi haziran ayında devletin yaklaşık 37 milyon TL olan temsil ve ağırlama harcaması, temmuz ayında 43,6 milyon TL’ye yükselmiş. Kamu kuruluşlarının temsil harcamalarında özen göstermediği anlaşılıyor. Öte yandan taşıt kiralama harcaması da bir önceki aya göre 10 milyon TL artışla, 224,4 milyon TL’ye yükselmiş.

Tasarruf genelgesine konu edilmeyen ya da edilemeyen harcama kalemlerinde ise durumlar bildiğiniz gibi. Sözgelimi nereye harcandığı ve de hesabı sorulamayan örtülü ödenek harcaması, bütün zamanların rekorunu kırmış temmuz ayında: 901,6 milyon TL. Başka bir ifadeyle temmuz ayında örtülü ödenekten kullanılan bütçe kaynağı ile 79 bin kişiye asgari ücret ödenebilir.”

Yazının tamamı için tıklayınız.

Gündem