Cihan Aymaz'ın ailesi isyan etti: 13 suç kaydı olan bir insan, cebinde bıçakla İstanbul’un göbeğinde nasıl gezebiliyor

Cihan Aymaz'ın ailesi isyan etti:  13 suç kaydı olan bir insan, cebinde bıçakla İstanbul’un göbeğinde nasıl gezebiliyor
Sokak müzisyeni Cihan Aymaz'ı istediği şarkıyı çalmadığı için öldüren Mehmet Caymaz’ın “nitelikli yağma”, “uyuşturucu”, “yaralama”, “mala zarar verme” gibi 13 ayrı suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Cihan Aymaz’ın kardeşi Diyar Aymaz, “13 suç kaydı olan bir insan, cebinde bıçakla İstanbul’un göbeğinde nasıl gezebiliyor, 13 suç kaydı olan biri nasıl serbest” dedi. Hukukçular ise ceza infazında yaşanan eksikliklere dikkat çekti.

Sokak müzisyeni 30 yaşındaki Cihan Aymaz (30), İstanbul Kadıköy'de istediği şarkıyı çalmadı bahanesiyle Mehmet Caymaz tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Caymaz'ın Caymaz’ın “nitelikli yağma”, “uyuşturucu”, “yaralama”, “mala zarar verme” gibi 13 ayrı suç kaydı olduğu ortaya çıktı.

Milliyet'ten Elif Altın ve Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre ‘13 suç kaydı olan biri nasıl serbest kalabiliyor’ diyen öldürülen müzisyen Aymaz’ın kardeşi Diyar Aymaz, şunları söyledi:

“Benzer bir olay yakın zamanda Ankara’da yaşanmıştı. Bu insanlar en ağır cezaları almalılar ki, benzer şeyler yaşanmasın. Benim kardeşim de, şahsın istediği parçayı çalmadığı için öldürüldü. Öldüren şahsın 13 suç kaydının olduğunu öğrendik. Böyle bir insan, cebinde bıçakla İstanbul’un göbeğinde nasıl gezebiliyor? 13 suç kaydı olan biri nasıl serbest? Kardeşimi geri getirecek bir şey yok ama başka insanların ölmemesi için çok şey yapılabilir.”

Hukukçular ne diyor?

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi ceza avukatı Naim Karakaya “Fail işlediği suçların hangisinden yargılanıp ceza aldı, bilemiyoruz. Ama burada sorunumuz şu; şartlı salıverme diye bir işlem var. Bu bizde yeteri kadar nitelikli yapılmıyor. Cezaevinden salınacak kişinin iyi halli olup olmadığı ile ilgili tespit çok sağlıklı yapılamıyor. Şartlı salıverme sürelerini kısalttık. İlk çıkan düzenlemeden daha kısa şu anda. Bu konuda da şu anda pandemi izni var zaten. Bu sürede de tahliye edilenlerin bir yükümlülükleri yok. Yani aslında iyi denetlenemeyen bir infaz sürecimiz var. Denetimli serbestlik süreçleri ve şartlı salıverme süreçleri etkin olarak ve kişiye uygun yapılmalı” dedi.

Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi avukat Özlem Şen şunları söyledi: “Bazen yaşanılanların hukuki açıklamasını yapabilmek dahi güç bir hal alıyor. Öyle ki denk geldiğimiz, bizzat şahit olduğumuz yargılamalar sonucu, faillere verilen cezalar, adeta kağıt üzerinde kalıyor. Faillerin, haftada bir gün kontrol tedbiri ile salıverilmesinin adalete olan inancı nasıl yaraladığını yaşayarak gözlemliyoruz. Yakalanan şüpheliler/ zanlılar, sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği’nden cezaevine girmeden salıveriliyor. Bu durum, toplumda “Suç işlese bile ceza almıyor” algısına sebep oluyor. Hem halkta güvensizlik oluşuyor hem de suç işlemeye meyilli kişiler, daha fütursuzca suç işliyor. Adalet duygusunun tesis edilmesi, cezaların caydırıcı olması gerekiyor." (Kısa Dalga)

Gündem