Çimento fabrikasına karşı nöbet tutan köylülere şafak baskını: 11 gözaltı

Çimento fabrikasına karşı nöbet tutan köylülere şafak baskını: 11 gözaltı
Muğla'nın Menteşe ilçesinde, köylerinin yakınında çimento fabrikası istemeyen köylüler, jandarmanın sert müdahalesiyle gözaltına alındı.

Muğla'da çimento fabrikasına karşı direnen 11 köylü, sabaha karşı 04.30 sıralarında jandarma tarafından gözaltına alındı.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’a bağlı Deştin Mahallesi arasında yapımına başlanan çimento fabrikasına karşı açılan davada bilirkişi süreci devam ederken köylüler, 3 Nisan’da getirilen dev çimento kazanının alana girmesini önlemek için yolu kapatmıştı.

Ardından şantiye alanında nöbete başlayan köylüler, bugün sabaha karşı 04.30 sıralarında jandarma tarafından gözaltına alındı.

Köylülerden Deştinli Burcu Özdemir, yaşananları şöyle anlattı:

"Sabah 04.30'da çadırda bekleyenler tarafından telefon geldi ve müdahale olduğunu öğrendik. Tırları ve klinker fırınını yaklaştırmaya çalışıyorlardı. Kadınlara müdahale oldu. Şu anda Bayır karakolundayız ancak burada olmadıklarını öğrendik. Yukarıda ve aşağıda çevik kuvvet bekliyor. 5 kadın 2 çocuk olmak üzere birçok kişiyi aldılar."

Gözaltılardan sonra kamyonlar geldi

Köylülerin avukatı Barış Aydın, biri 18 yaşından küçük 11 kişinin gözaltına alındığını, çocuğunu daha sonra serbest bırakıldığını belirtti.

Müvekkillerinin ifade işlemlerinin devam ettiğini anlatan Aydın, "Serbest bırakılacaklardır diye düşünüyoruz. Buradaki temel mesele şu; aslında şirket ve köylüler arasında yargıya da gitmiş köklü bir problem var. Kolluk görevlileri maalesef Türkiye'de farklı alanlarda da gördüğümüz üzere adeta şirketin çıkarlarını savunmak ve şirketin işini kolaylaştırmak adına fiili bir müdahalede bulundu. Hatta şirket ile birlikte planlanmış olduğu çok açıktır. Çünkü jandarmanın gelmesiyle kamyonların da hemen o alana geldiği görünüyor. Bu kamuoyunca değerlendirilmeli" dedi.

"Yerlerde sürükleyerek gözaltına aldılar"

Köylüler adına açıklama yapan Haluk Özsoy ise çimento fabrikasına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Özsoy, şöyle konuştu:

"04.30'da köylüler sahura kalkmışken Jandarma tarafından resmen şafak operasyonu yedik. Arkadaşlarımızı sürükleye sürükleye gözaltına aldılar. Kadınları yerlerde sürüklediler. Jandarma şu an da şirketin koruması gibi davranıyor. Makinaları koruyarak yukarı çıkarmaya çalışıyorlar. Hep beraberiz, moralimiz yüksek. Arkadaşlarımızı bekliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar biz yılmayacağız. O şirketi oraya kurdurmayacağız. O çimento fabrikasını oradan kaldıracağız." (ANKA)

Gündem