Çin'de Covid eylemlerinin sembolü beyaz kağıt parçası oldu

Çin'de Covid eylemlerinin sembolü beyaz kağıt parçası oldu
Çin'de giderek hararetlenen Covid karşıtı protestoların sembolü bomboş bir kağıt parçası oldu.

Geçtiğimiz hafta Çin'in batısındaki Sincan bölgesinde çıkan bir yangında 10 kişinin ölmesinin ardından ülkenin birçok bölgesinde hükümet ve izlediği sıkı Covid politikaları yoğun bir şekilde protesto edilmeye başlandı. BBC Türkçe'deki habere göre kamuoyunda, yangın sırasında Urumçi kentindeki gökdelende yaşayanların Covid kısıtlamaları nedeniyle binanın kilitlenmiş olması nedeniyle kaçamadıkları ve bu nedenle yaşamlarını yitirdikleri kanısı yaygın.

Ölenleri anmak için Pazar akşamı Şanghay kentinde toplanan eylemcilerin ellerinde boş kağıtlar vardı.

Ülkenin başkenti Pekin'de, bir zamanlar Devlet Başkanı Şi Cinping'in de eğitim aldığı Tsinghua Üniversitesi'nin önündeki protestolarda da benzer şekilde eylemciler boş kağıtlarla katıldılar.

Boş kağıt kullanımı aslında 2020 Hong Kong eylemlerine dayanıyor.

O dönemde Hong Kong'un yeni ulusal güvenlik yasalarına karşı çıkan eylemciler, yetkililerin 2019'da başlayan kitlesel protesto hareketiyle ilgili sloganları yasaklamasının ardından eylemlere ellerinde bomboş kağıtlarla katılmıştı ve bu bir hareket haline gelmişti.

Bazıları bu hareketin yalnızca muhalefetin susturulmasına tepki olmadığını, aynı zamanda yetkililere bir meydan okuma olduğunu savunmuştu.

"Hiçbir şey söylemeyen bir pankart tuttuğum için beni tutuklayacak mısınız gerçekten?" sorusu sıkça tekrarlanmıştı.

Şanghay'daki protestolara katılan ve BBC'ye konuşan bir kadın, "Kağıtların üzerinde hiçbir şey yazmıyor ama hepimiz aslında ne yazdığını biliyoruz" diyor.

BBC için Çin medyasını analiz eden Kerry Allen, "On milyonlarca paylaşım, arama sonuçlarından siliniyor. 'Boş kağıt parçası' ve 'beyaz kağıt' aramaları da artık çok az sonuç veriyor" diyor.

Sosyal medya kullanıcıları ise "Eğer boş bir kağıttan korkuyorsanız güçsüzsünüz demektir" yanıtını veriyor.

Dünyada büyük çaplı protestolarda sık sık bir obje hareketlenmenin sembolü haline gelebiliyor. Geçmişte Hong Kong'da şemsiye, Tayland'da plastik ördek ve Belarus'ta çiçekler çeşitli eylemlerin sembolü haline gelmişti.

Dünya