'Çıplak aramayı reddeden mahpusa kamerasız odada işkence yapılıyor'

'Çıplak aramayı reddeden mahpusa kamerasız odada işkence yapılıyor'
Hukuk Komisyonu üyesi avukat Maviş Aydın, "Çıplak aramayı reddeden hemen kamerasız bir odaya götürerek, dakikalarca işkence uygulanıyor" dedi.

Son olarak Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde iki mahpusun ölümüyle cezaevlerine ilişkin işkence iddiaları gündeme oturdu. HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukat Maviş Aydın, hak ihlalleri ve işkencelere ilişkin cezaevine yaptıkları ziyaretlerdeki gözlemlerini aktardı.

Cezaevlerinde insan onuruna yakışmayan uygulamaların olduğunu belirten Aydın, "Çok kritik hak ihlalleri yaşanıyor. Havalandırmaya çıkarılmamak, sosyal haklarından faydalanamamak, sağlık hakkına engel olmak, beslenme hakkının ihlal edilmesi, hasta tutukluların ilaçlarının verilmemesi gibi. Rutin uygulamalarda oldukça sert ve ciddi sıkıntılar var” dedi.

'SEVKLER SIRASINDA KAMERASIZ ODALARDA İŞKENCE'

Uzun tutukluluk süresi ciddi bir ihlale dönüştüğünü vurgulayan Aydın, “Masumiyet karinesi yok sayılıyor. İnfazın yakılması, denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme haklarından mahrum bırakılıyorlar. İdari gözlem kurulu kararlarıyla, cezaevinden çıkışların bilinçli olarak engellenmesi gibi durumlar söz konusu. Sevkler sırasında tutsakların kamerasız odalarda işkenceye uğramaları, hastanede muayene sırasında rapora geçirmelerinin engellenmesi gibi çok kritik olumsuz uygulamalar yaşanıyor” diye konuştu.

BOLU F TİPİ'NDE YAŞANANLAR

Yakın dönemde cezaevleri ziyaretlerinde işkence görmüş tutuklularla görüştüğünü belirten Aydın, şöyle devam etti: “Bolu F Tipi Cezaevi’ne ziyaret ettim. Oraya Silivri’den sevk olan müvekkillerimiz var. İlk olarak Afyon Cezaevi’ne 4 kişi getiriliyor. Burada bir gece tutuluyorlar. Kemerle boğazları sıkılarak, tekme tokat kulakları kanatılarak işkenceye maruz bırakılıyorlar. Herhangi bir sebep yok ya da güvenlik memurlarına karşı çıkmak gibi bir durum yok. Çıplak arama dayatılıyor. Bunu reddettikten hemen sonra kamerasız bir odaya götürerek, dakikalarca işkence uyguluyorlar. Cezaevi idaresi ile görüşmeye çalıştığımızda herhangi bir dönüş alamıyoruz.”

'İŞKENCEYE MARUZ KALAN SORUŞTURMA KONU OLUYOR'

Aydın, mevzuattaki hiçbir hükmü uygulamada göremediklerini, yetersiz olan yasalar ve yönetmeliklerin bile uygulamadığının altını çizdi. Aydın, "İnanılmaz bir kötü gidiş var. İnfaz koruma memurları, sağlıkçı olduğundan şüphe edeceğiniz doktorlar, cezaevi müdürleri… Bunların hiçbirinin olumsuz uygulamasını soruşturma konusu yapılmıyor. İşkenceye maruz kalan müvekkillerimiz de soruşturmaya konu oluyor. Hem işkence görüyorlar hem de sanık olarak kovuşturma ve soruşturmalarda yer alıyorlar.” (MA)

Gündem