CNN, İsrail-Hamas çatışması öncesinde istihbaratın Biden yönetimine 'olağandışı aktiviteler' raporu verdiğini yazdı

CNN, İsrail-Hamas çatışması öncesinde istihbaratın Biden yönetimine 'olağandışı aktiviteler' raporu verdiğini yazdı
ABD istihbarat birimlerinin (CIA) 7 Ekim'de başlayan Hamas saldırıları öncesinde Filistin-İsrail çatışması riskinin arttığına dair Biden yönetimini bir dizi uyarı ile bilgilendirdiği ortaya çıktı. CNN'in haberine göre, birden fazla istihbarat kaynağına dayalı olarak yapılan bir 28 Eylül güncellemesi, Hamas'ın İsrail'e karşı roket saldırılarını artırmaya hazır olduğunu belirtti.

Filistin-İsrail çatışması sekizinci gününde devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbarat birimlerinin, Hamas'ın 7 Ekim tarihinde başlayan saldırıları öncesinde Filistin-İsrail çatışması riskinin arttığı konusunda Biden yönetimini birden fazla kez bilgilendirdiği ortaya çıktı.

28 Eylül'de Hamas uyarısı

CNN'e dayandırılan haberlere göre, 28 Eylül tarihli bir güncelleme, birden fazla istihbarat kaynağına dayanarak Hamas'ın İsrail'e karşı roket saldırılarını artırmaya hazır olduğunu belirtti. 5 Ekim'de CIA'den gelen başka bir bilgi de genel olarak Hamas'ın "şiddet uygulama olasılığının" yükseldiği konusunda uyarıda bulundu.

Hamas'ın olağandışı aktiviteleri

Saldırıdan bir gün önce, yani 6 Ekim tarihinde Amerikalı yetkililer, Hamas'ın "olağandışı aktivitelerine" ve "her an olabilecek bir saldırıya" işaret eden raporlar yayınladılar.

"Neredeyse her gün sunulan istihbarat bilgisi"

Haberde, söz konusu kaynakların, Amerikan değerlendirmelerinin Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları hakkında taktiksel detaylar veya göstergeler sunmadığını ve ABD'nin bu değerlendirmelere dayanak olan istihbaratın çoğunu İsrail ile paylaşılıp paylaşılmadığını bilmediklerini belirtti.

Saldırı riski sıradan bilgi olarak görülmüş

Brifingleri alan bir kişi, ABD'li üst düzey yetkililere yönelik neredeyse her gün sunulan istihbarat brifinglerinde, İsrail, Gazze ve Batı Şeria'nın "sıcak noktalar" listesinde olduğu için bu değerlendirmelerin "sıradan" olarak algılanmış olabileceği yorumunu yaptı.

Defalarca uyarılmış

Haberde, Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington D.C.'deki bir Orta Doğu büyükelçisinin, hükümetin Hamas silahlarının birikmesi ve Filistinliler arasında patlamaya hazır öfke konusunda uzun süredir Beyaz Saray ve ABD istihbarat yetkililerini defalarca uyarmış olduğu bilgisi de yer aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 29 Eylül tarihinde Atlantik Festivali'nde yaptığı konuşmada, Orta Doğu'daki gerginliklere ve çatışmalara yönelik zorlukların devam ettiğini ifade etmiş ve Orta Doğu'da yaşanan kriz ve çatışmaların 11 Eylül'den bu yana azaldığını vurgulamıştı.

ABD'deki istihbarat değerlendirmeleri, politika yapıcıları bilgilendirmek ve karar almalarına yardımcı olmak amacıyla istihbarat birimleri tarafından hazırlanıyor. (Kısa Dalga)

Gündem