Derya Yanık'tan 6 yaşındaki kız çocuğunun istismarına dair açıklamalar

Derya Yanık'tan 6 yaşındaki kız çocuğunun istismarına dair açıklamalar
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, CNN TÜRK canlı yayınında 6 yaşındayken evlendirilen ve yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G. davası hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca Yanık Türkiye’de erken yaşta evlilik gerçeği olduğunu ve Diyanet'in kadına yönelik şiddette önemli paydaşlardan biri olduğunu söyledi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müritlerden olan “Kadir İstekli “ ile dini nikahla evlendirip yıllarca çocuğun istismara maruz bırakılması ülke gündeminde olmaya devam ediyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik'in Hafta Sonu programına katıldı. Gündeme dair soruları yanıtlayan Bakan Yanık, 6 yaşındaki kız çocuğunun istismarı davasındaki süreci anlattı.

“H.K.G. davasından başlayarak konuyu genişletelim” diyen Yanık, “Dünyada ve Türkiye'de maalesef çeşitli sebeplerle erken yaşta evlilik gerçeği var maalesef” açıklamasında da bulundu.

Yanık, H.K.G davasına ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Biliyorsunuz dava açıldı ve hemen davaya müdahil olduk. Sanıkların tutuklu yargılanmasını ve duruşma tarihinin öne alınmasını istemiştik. Duruşma tarihi mayıstan 30 Ocağa alındı ve sanıklar da halihazırda tutuklular. Şimdi yapacağımız şey 30 Ocağı beklemek. Mahkemenin süreci tamamlamasını bekleyeceğiz. Maddi gerçeği artık mahkemelerimiz ortaya çıkaracak. Bizim Bakanlık olarak burada sorumluluğumuz mağdurun ihtiyacı olduğu sürece korunması, psiko-sosyal olarak desteklenmesi, barınma ihtiyacının giderilmesi ve dava sürecinde hukuki haklarının korunması. “

'Erken yaşta evlilik gerçeği var maalesef'

Erken yaşta evlilikle ilgili de açıklama yapan Bakan Yanık, “Dünyada ve Türkiye'de maalesef çeşitli sebeplerle erken yaşta evlilik gerçeği var maalesef” ifadelerine yer verdi. Yanık, “ 15 yaş hukuki evlilik yaş olduğu yaşlar da var bugün baktığımızda rüşt yaşı 18. Medeni kanunumuzda 17 yaş aile rızasıyla, 16 yaş mahkeme kararıyla evlilik olabiliyor. 16 yaşın altındakiler hukuken zaten tanınmayan evlilikler. Rıza vs. savunma olarak ortaya konamaz” dedi.

'Ağırlıklı mağdur kadınlar'

Erken yaşta evlilikleri önlemek için yasal düzenlemeler yapıldığını aktaran Bakan Yanık, erken yaşta yapılan evliliklerde ağırlıklı mağdurların kadınlar olduğunu ve 2022’de erken yaşta evliliğin yüzde 2.34’e düştüğünü söyledi.

'Kadına yönelik şiddette önemli paydaşlardan biri Diyanet'

“14 yaşındaki kız çocuğu istismara uğramışsa doktor ihbar etmeli. Herhangi bir kamu personeli bunu ihbar etmek zorunda. 15 yaş altı için rıza yoktur” diyen Yanık, Diyanet’in kadına yönelik şiddette en büyük paydaşlarından biri olduğunu da ifade etti.

Yanık’ın diyanetle ilgili açıklamasının yer aldığı bölüm şöyle:

“Bir hukukçu olarak söylüyorum. Hepimiz yaşadığımız ülkenin hukukuyla bağlıyız. Hangi başlıkta olursa olsun bu hukuk bizi bağlar. Hukukta bir kural vardır. Kanunu bilmemek mazereti teşkil etmez. Diyanet İşleri Başkanlığımız kadına şiddetle mücadele çalışmamızda önemli paydaşlarımızdan biridir.” (Kısa Dalga)

Gündem