Çocuğu Down sendromlu doğan aile hastaneye dava açtı; mahkemeden 21 milyon TL’lik tazminat kararı

Çocuğu Down sendromlu doğan aile hastaneye dava açtı; mahkemeden 21 milyon TL’lik tazminat kararı
İzmit'te özel hastanede hamilelik sürecinde kontrollerini yaptıran Serpil Güral, bebeğinin Down sendromlu olduğunu öğrenince, doğum öncesi süreçte hastanenin ve doktorun ihmali olduğunu belirterek şikayetçi oldu. Mahkeme, Güral çiftine toplamda 21 milyon 289 bin TL ödenmesine hükmetti.

İzmit’te oturan Serpil- Faruk Güral çifti 2016 yılında çocukları olacağını öğrendi. Anne Serpil Güral, hamilelik sürecindeki kontrollerini İzmit’te bulunan özel hastanede başlattı.

Anne Güral, hamileliğinin 7’nci ayında düşük tehlikesi yaşadı. Süreç devam ederken çiftin iddiasına göre doktorlarına ve hastaneye dörtlü tarama testi ile birlikte tahlillerinin tamamını yaptırmak istediklerini söyledi. Doktor ise tahlillere gerek olmadığını, bebeğin sağlıklı olduğunu söyledi.

Anne Güral’ın hamileliğinin 8’inci ayındayken doktor, bebekte bağırsak enfeksiyonu yaşandığını, ölüm tehlikesi olduğunu belirterek anneyi doğuma aldı. Bebeğin doğmasının ardından topuk kanı taraması yapıldı. Yapılan taramada bebeğin Down sendromlu olduğu anlaşıldı.


Dava açtılar

Hamilelik sürecinde hastaneden ve doktordan tahlillerin tamamının yapılmasını istediklerini ancak bu talebin reddedildiğini belirten çift, süreçte hastane ve doktorun ihmali olduğu gerekçesiyle 2016 yılında maddi-manevi tazminat talebiyle hastaneye dava açtı. Kocaeli 1'inci Tüketici Mahkemesi’nde açılan dava, 8 yıl sonra sonuçlandı. Mahkeme, hastanenin çifte 21 milyon 89 bin 691 TL 15 kuruş maddi, 200 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Baba Güral, "Türkiye'deki aileler için de emsal olmasını, bütün mağdur ailelerin haklarını aramalarını istiyorum. Çocuğuma güzel bir gelecek hazırlayacağım için çok mutluyum. Çocuğumuzun eğitimi için harcayacağım. Bu davayı Down sendromlu olduğu için değil çocuğumun hakkı olduğu için açtım ve neticesinde iyi sonuçlandı" dedi. (DHA)

Gündem