Çocuklar depremin etkisinden nasıl korunmalı?

Çocuklar depremin etkisinden nasıl korunmalı?
Uzman klinik psikolog Melike Urcan, depremden kurtulan çocukların yaşayacağı zorluklara dikkat çekerken, çocukların depremin etkilerinden nasıl korunabileceğini anlattı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından binlerce insan hayatını kaybetmiş, on binlercesi yaralanmıştı. Deprem 10 kenti etkilerden, binlerce bina yıkılmıştı. Depremden çok sayıda çocuk etkilenmişti.

Uzman klinik psikolog Melike Urcan, deprem sonrasında sersemleme, uyku ve odaklanma sorunlarının yaşanabildiğini, bunların 'anormal bir duruma verilen normal tepkiler' olduğunu belirterek ilk haftalarda bunları yaşanmasının doğal olduğunu ancak devam etmesi halinde profesyonel destek almak gerekli olabileceğini kaydetti.

Urcan, bastırılan duyguların iyileşmeyi engellediğini belirterek, tepkisizliğin unutma sürecini hızlandıracağını düşünerek olay olmamış gibi davranan ve acıyı görmezden gelen insanlarla karşılaştıklarını, bastırılan duygu ve düşüncelerin genellikle sonrasında daha şiddetli şekilde yüzeye çıktığın dile getirdi.

Uzm Psk. Urcan, deprem psikolojisinden uzaklaşabilmek adına alınabilecek önlemler konusunda şunları kaydetti: "Bireysel olarak kontrol sağlayabileceğimiz konularda eyleme geçmek bizi zihinsel anlamda rahatlatabilir. Örneğin binamızın deprem yönetmenliğine uygunluğunu tespit etmek, ev içinde tehlike oluşturabilecek eşyaları sabitlemek, ilk yardım eğitimi almak ve deprem çantamızı kontrol etmek olası bir depremde kaygıyla daha işlevsel baş etmeye katkı sağlayacaktır."

'Çocuklar deprem videosu izlememeli'

Özellikle küçük çocuklar ile annelerinin ve psikolojik rahatsızlıkları olan bireylerin depremden en çok etkilenen kesimler olduğunun altını çizen Uzm Psk. Melike Urcan, şöyle devam etti: "Çocuklar ailelerinin tepkilerinden oldukça fazla etkilenir. Yüksek stres içerisindeki anne babalar, çocuklarının da stres yaşamasına ve kendilerini kötü ve güvensiz hissetmelerine neden olabilir. Bu noktada özellikle çocukların depreme ait görsellere ve videolara maruz kalmasına engel olunması gerekiyor. Paylaşılan videoları izleme ihtiyacı elbette duyulabilir ancak tekrar tekrar, gün boyunca yıkım görüntülerini izlemek ruhsal olarak etkilenmenize neden olacaktır."

Çocuklar için ne yapılabilir?

Çocukların deprem psikolojisini kolay atlatması için yapılabilecek şeylerle ilgili olarak Urcan, önerilerini şöyle sıraladı: "Çocuğunuzun sizinle daha fazla zaman geçirmek istemesi ve sizden ayrılmak istememesi, her fırsatta sizinle konuşmak istemesi, akşamları yalnız yatmak istememesi gibi durumlarına anlayışlı olmak gerekir. Fiziksel temaslar onları çok rahatlatır, sarılmaktan ve dokunmaktan çekinmeyin. Küçük çocukların gerginliklerini azaltmak için oyun imkanı tanınmalı, büyük çocuklar ise duygu ve düşüncelerini ifade etmek için yüreklendirilmelidir. Çocuklarınızın yanında depremle ilgili konuşmaktan kaçınmayın; ancak dehşet veren detaylara yönelik konuşmalar yapmayın. Bu sayede kafalarındaki soru işaretleri giderilebilir. Sorulan soruları da onların anlayabileceği şekilde cevaplamak gerekir. Yemek yemek, uyumak, uyanmak gibi faaliyetleri mümkünse benzer saatlerde yapmaya çalışın. Hayatın normale döndüğü mesajını çocuklarınıza bu şekilde verebilirsiniz." (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Sağlık