Çorlu Tren Katliamı davasında bugün 15'inci duruşma: Yargı artık koruma kalkanını kaldırmalı

Çorlu Tren Katliamı davasında bugün 15'inci duruşma: Yargı artık koruma kalkanını kaldırmalı
Çorlu Tren Katliamına ilişkin davanın 15’inci duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülecek.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 318 kişinin yaralandığı Çorlu Tren Katliamına ilişkin davanın 15’inci duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülecek.

'Savcılık ve TCDD olayı alt düzeyde tutmaya çalıştı'

Kazada yakınlarını kaybeden ailelerin avukatlarından Onur Şahinkaya, 15’nci duruşmadan önce dosyadaki gelişmeleri BirGün’den İlayda Kaya'ya anlattı. Şahinkaya, 9 yeni sanığın daha dosyaya eklendiğini açıkladı ve şunları söyledi:

“14’üncü duruşmadan sonra 2 önemli gelişme yaşandı. Dün (önceki gün) bilirkişiden ek rapor geldi. 9 yeni sanık eklenmişti. Bilirkişiler, bu işte TCDD Genel Müdürlüğü’nün, 1’inci genel müdürlükle birlikte asli sorumlu olduğunu söyledi. Birinci bölge müdürlüğü mevcut 14 sanığın çalıştığı bölge müdürlüğüdür. Savcılık ve TCDD olayı alt düzeyde tutmaya çalıştı. Önce 4 kişiye dava açtılar, sonra 9 kişiye daha dava açıldı. Ama TCDD genel müdürlük yetkileri için savcılık takipsizlik verdi."

'Takipsizlik kararını kaldırtmak üzere Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat etmesini isteyeceğiz'

"Dün sunulan bilirkişi raporu bu takipsizliğin üzerine kanaatinin değişmediğini ve genel müdürlüğün sorumlu olduğunu söyledi. Takipsizlik kararının bir benzeri daha yargılamanın başında verilmişti. Onunla ilgili AYM’ye başvurmuştuk. Celse arasında onunla ilgili de bir karar çıktı. AYM’de başvurumuzu esastan karara bağlamadığını; çünkü mevcut mahkemenin devam ettiğini ve bu mahkemeye sunulan raporları dikkate alarak -önceki raporlar da TCDD genel müdürlük yetkilerini işaret ediyordu- olayın ‘aydınlatılma’ şansı olduğunu söyledi. Mahkemeden asıl sorumluların yargılanmasının yolunu tıkayan takipsizlik kararını kaldırtmak üzere Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat etmesini isteyeceğiz çünkü AYM kararı, aileler ve avukatları mahkemeden tüm sorumluları yargılayıp cezalandırmasını bekliyor.”

'Tüm gerçek sorumluların mahkeme önüne çıkmasını istiyoruz'

“Arada benzer kazalar engellendi, önlenebilir kazalar olduğunu mahkemede açıklayacağız. Gerçek sorumluların mahkeme önüne çıkmadan aklanması gibi bir süreç olacağı için karar bu aşamada beklemiyoruz. Örneğin Genel müdürlük, yol bekçilerinin kadrosunu kaldırmış, yeni alımlar yapmamış. Bu kararda imzası olanlar bu aşamada daha sanık bile değil. Koruma kalkanı var. Biz sanık haline getirilmeleri için yolu açmaya çalışıyor. Tüm gerçek sorumluların mahkeme önüne çıkmasını istiyoruz. Savcılık koruma kalkanını kaldırsın istiyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem