Çözüm sürecini bitiren cinayetler faili meçhul kaldı

Çözüm sürecini bitiren cinayetler faili meçhul kaldı
Ceylanpınar'da 22 Temmuz 2015'de iki polisin öldürülmesi çözüm sürecinin bitişinin gerekçesi yapıldı. Aradan geçen 8 yılda polislerin öldürülmesi faili meçhul olarak kaldı. Cinayetlerle ilgili yargılanan 9 genç ise beraat etti. Mehmet Naci Yılmaz ve dava avukatlarından Hüseyin Akay, yaşanan hukuksuzlukları anlattı.

AKP'nin iktidarı kaybettiği 7 Haziran 2015'den sonra 3 Kasım 2015 seçimlerine kadar geçen sürede yaşananlar hala gizemini koruyor.

Önce Suruç'ta Rojava'ya yardım götürmek için biraraya gelen sosyalist gençlere yönelik IŞİD saldırısı ve hemen arkasından Urfa'nın AKP’nin Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’de Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar isimli iki polisin evlerinde şüpheli şekilde öldürülmesinin üzerinden 8 yıl geçti.

İki polisin öldürülmesinin hemen ardından AKP iktidarı, çözüm sürecine son verdi ve kanlı çatışmalar başladı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, kaldıkları evde başlarından vurulmuş şekilde bulunan iki polisin “gizemli” ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hiçbir somut delil olmamasına rağmen 9 genç gözaltına alındı. Bir ihbar telefonu ile gözaltına alınarak 4’ü tutuklanan 9 genç hakkında açılan davanın Urfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Mart 2018’de görülen karar duruşmasında, “…her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı, yüklenen suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı tüm dosya kapsamından anlaşıldığından” denilerek, beraat kararı verildi.

Yargıtay Savcısı beraatlere itiraz etti

Kararın Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Dairesi tarafından 16 Nisan 2019 tarihinde onanmasıyla, dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay Savcısı, 29 Haziran 2021’de verdiği mütalaasında, yerel mahkemenin verdiği beraat kararının “eksik inceleme ve araştırmayla hüküm kurulduğu” değerlendirmesinde bulunarak, kararın bozulmasını istedi.

Polislerin ölümünden sorumlu tutulan gençlerden Mehmet Naci Yılmaz ve dava avukatlarından Hüseyin Akay, yaşanan hukuksuzlukları anlattı.

Arabanızda haciz var denilerek gözaltına alındı, cinayet şüphelisi oldu

Olay yaşandığında henüz 19 yaşında olduğunu ve aynı gün her şeyden habersiz arkadaşlarıyla birlikte olduğunu anlatan Mehmet Naci Yılmaz, dönemin belediye başkanı Menderes Atilla’nın evinin önünde arkadaşları ile seyir halinde oldukları aracın durdurularak, etraflarının silahlı polisler tarafından sarıldığını söyledi. Polislerin kendilerini “Trafik şubeden geliyoruz” diyerek tanıttığını belirten Yılmaz, ilk gözaltı sürecini şu şekilde anlattı: “Ben böyle bir trafik şubeyi hiç görmemiştim. Farklı bir oyun oynanıyordu, biz o anda fark etmiştik. Bizi ‘arabanızda haciz var’ diyerek emniyete götürdüler, ancak araç engelli aracı ve bu araçların hacizlik olma durumları yok. Ancak yine de bizi bu sebepten gözaltına aldılar. Saat akşam 18.00 civarında bizi emniyete götürdüler. Gece 23.00’e kadar birkaç kez emniyete girip çıkardılar. Bizi sürekli olarak ‘sistem yok’ diyerek bekletiyorlardı. Ancak emniyetin içerisi özel harekat polisleri ile doluydu. Saat 23.30-00.00 sıralarında emniyet amiri gelerek, ‘Naci Yılmaz, Hasan Aydın, Sedat Aydın içeri girin, kimliklerinizi teslim edelim, siz de çıkın’ dedi. Ancak içeri girmemizle birlikte üçümüzün de üzerine çullanarak bizleri farklı odalara götürdüler. İçeri bir polis memuru gelerek ismimi sordu ve benim 2 polisi öldürdüğüm iddiasıyla gözaltına alındığımı söyledi. Neye dayanarak böyle bir gözaltı yaptıklarını sorduğumda ise bana ‘Bir ihbar telefonu geldi’ denildi. Beni prosedür gereği gözaltına aldıklarını söylediler. Ancak emniyetten çıkarttıklarında resmi araç yerine ‘İki polisimizi öldürdünüz halk size saldırabilir’ bahanesi ile sivil araca bindirdiler. İşin gerçeği şuydu, bizi çıkarttıkları gibi işkence mekanizmasını devreye sokmuşlardı.”

"İşkence gördük" iddiası

Beş gün boyunca işkence gördükleri emniyette işlemlerin tamamlanmasının ardından savcılığa çıkarıldıklarını belirten Yılmaz, “Savcı, polislerin öldürülmesi dışında alakasız alakasız bir sürü soru sordu. ‘Olay nasıl oldu?’, ‘Ne bitti?’ diye bir soru sormadı. Sonra bizi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Hakim hiçbir şey söylemeden tutuklama kararı verdi. O hakim ileriki süreçte FETÖ’den yargılanan Nuri Bulut’tu. Avukatımız kalkarak ‘Neye dayanarak tutukluyorsunuz?’ diye sorunca, Bulut ‘Karar önceden verilmiştir, kurcalamayın’ diyerek, avukatı susturmaya çalıştı” diye konuştu.

Dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle iddianamenin oluşturulmasına kadar net bir bilgiye sahip olamadıklarını, sürecin sağlıksız ve tek taraflı bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen avukat Hüseyin Akay, “Delillerin ya da aleyhte delillerin tam olarak neye dayandığını bilmediğimiz için bunları çürütme gibi bir şansımız da olmadı. Bir farazi üzerinde savcılıkla muhatap olduk. Sadece müvekkilimizin suçsuz olduğunu iddia edebildik. Oysaki suçlamaların neler olduğunu bilmediğimiz için delil toplama şansımız olmadı. Maalesef sonucunda faili meçhul bir vaka ortaya çıktı” diye konuştu.

İstihbarat bilgileri tek delil oldu

İlk ifadeler esnasında yaşanan hukuksuzluğa değinen Akay, dosya savcısının gözaltına alınan gençlerden biriyle yaptığı bir konuşma üzerinden şunları söyledi: “Savcı, ifadesini aldığı kişiye, ‘Sınırdan bunları sen getirdin. Onlara sen yolu gösterdin, itiraf et’ dedi. Şahıs da savcıya delillerin ne olduğunu sordu. Bunun üzerine savcı, ‘Koca istihbarat yalan mı söyleyecek’ dedi. Yani bir savcının en son dayanabileceği delil istihbari bilgilerdir. Bunlar da zaten idari bilgilerdir. Bir adliyede bunların delil olarak kabul edilmesi mümkün değil. Buna rağmen savcının tek dayandığı şey buydu. Bu hukuk açısından çok trajik bir durumdu. Ortada bir delil olmadığını o an anladık.”

İki polisin öldürülmesinin ardından polise yapılan şüpheli iki ihbar telefonuna dayanılarak 10 kişi gözaltına alındı. Dönemin Urfa Valisi ile İl Emniyet Müdürü tarafından olayla ilgili yapılan ilk açıklamalarda, FETÖ’nün kentteki varlığına dikkat çekilerek, işlenen cinayetlerle ilgili üçüncü bir polise işaret edildi. Gözaltına alınanlardan 7’si işkence altında yapılan sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Cinayetlerle ilgili yürütülen soruşturmanın diğer safhaları da karartmalara sahne oldu. Şüphelilerin cep telefonlarına ait HTS dökümlerinin kopyasını almadan imha eden savcılık, ihbarı yapan ankesörlü telefondaki kişileri araştırmadı. Yine olayın gerçekleştiği dairede çıkan polislere ait parmak izlerinin peşine düşülmediği gibi, ifadelerine başvurulan polislerin çelişkili beyanları da görmezden gelindi.

İddianameyi hazırlayan savcı FETÖ'den ihraç edildi

Savcının hazırladığı iddianamenin Urfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesiyle dava açıldı. İddianameyi hazırlayan savcı, Adalet Bakanlığı tarafından terfi ettirildi. Yargılamaya geçilmesiyle birlikte yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin akabinde aynı savcı hakkında FETÖ soruşturması kapsamında arama kararı çıkarıldı. Şüpheliler hakkında tutuklama kararı veren hakim ile tutukluların ihbar edildiği telefonun sahibi T.B.’nin kardeşi Ramazan B., FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı. Diğer kardeş Mithat B. ise "FETÖ Urfa koordinatörü" iddiasıyla aranıyor. (Kısa Dalga)

Gündem