Cumartesi Anneleri, 974. kez Galatasaray’da buluştu: Hayrettin Eren nerede?

Cumartesi Anneleri, 974. kez Galatasaray’da buluştu: Hayrettin Eren nerede?
Cumartesi Anneleri, bu hafta 12 Eylül darbe döneminde gözaltında kaybedilen Hayrettin Ersoy dosyasını kamuoyuna açıkladı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 974. kez Galatarasay Meydanı’nda bir araya geldi.

Eylem öncesinde, önceki haftalarda olduğu gibi İstiklal Caddesi’nin tüm sokakları gözaltı araçları ve polisler tarafından kapatıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri ile çok sayıda hak savunucusu da destek verdi.

Cumartesi Anneleri, ellerinde karanfil ve yakınlarının fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Bu haftaki eylemde, 12 Eylül darbesinin ardından, 21 Kasım 1980’de İstanbul Saraçhane’de arkadaşı ile birlikte gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Hayrettin Eren’in akıbeti soruldu.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy, faillerin yargılanması için taleplerinden ve kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Annesine “bizde yok” denildi

Ersoy, 26 yaşındayken gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’e dair şu bilgileri paylaştı:

“12 Eylül darbe koşullarında hakkında arama kararı vardı. 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane’ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. Hayrettin, arkadaşı ve otomobili önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube’nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine ‘Gözaltında böyle biri yok!’ denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, ‘Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok?’ diye ısrar eden Elmas Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Sonra Hayrettin’in arabası da kaybedildi.”

“43 yıldır hukuk işletilmedi”

Hayrettin Eren’e yönelik işkencenin tanıklıkları olmasına rağmen gözaltının reddedildiğini anlatan Ersoy, o dönem Sıkıyönetim Savcılığı’na yapılan suç duyurularının sonuçsuz kaldığını, aradan geçen 43 yılda da ailenin tüm girişimlerine rağmen hukukun işletilmediğini kaydetti.

Ersoy, “Hayrettin Eren’in akıbeti gizlendi, onu kaybedenler cezasız bırakıldı. Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin’i ve adaleti aramaktan vazgeçmedi” dedi.

Açıklamanın ardından Galatarasay Meydanı’na karanfil bırakıldı.

Öte yandan, Van, Ankara, Mersin ve Adana’da Cumartesi Annelerine destek açıklamaları yapıldı. (Kısa Dalga)

Gündem