Cumartesi Anneleri eyleminde 24 hak savunucusu gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri eyleminde 24 hak savunucusu gözaltına alındı
Polis, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği basın açıklamasını AYM'nin hak ihlali kararına rağmen engelledi. 24 kişi gözaltına alınırken, baro başkanları da ablukaya alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eylem yasağına hak ihlali kararı vermesine rağmen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eylemi bir kez daha engellendi.

İstanbul'daki Gatasaray Meydanı'nda, 1995 yılından her hafta bu yana oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 956'ıncı kez bir araya geldi.

Ancak yürüyüş yine polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri ve hak savunucularının arasında olduğu 24 kişi İstanbul Barosu önünde gözaltına alınırken, Galatasaray Meydanı'na yürümeyi planlayan çok sayıda baro başkanı da polis tarafından ablukaya alındı.

Cumartesi Anneleri’ne bu hafta Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Diyarbakır, Dersim, Mardin, Muş, Hakkari, Urfa, Siirt, İzmir, Şırnak ve Van baroları destek veriyordu.

Gözaltınla alınan isimler şöyle: Sevil Turgut, Aslı Saraç, Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, İkbal Eren, İrfan Bilgin, Ali Ocak, Meryem Bars, Hasan Karakoç, Ali Tosun, Maside Ocak, Besna Tosun, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, İsmail Yücel, Nazım Dikbaş, Özge Efe Bakırcı, Meryem Göktepe, Hatice Onaran, Hüseyin Aygül, Hünkar Yurtsever, Salim Derelioğlu, Ümit Efe.

AYM kararına uyulmuyor

İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Ağustos 2018'de yapılan Cumartesi Anneleri'nin 700. buluşmasını 'herhangi bir bildirimde bulunulmadığı' gerekçesiyle yasaklamış, Galatasaray Meydanı'nda toplanan 23 hak savunucusunu gözaltına almıştı. Ardından 46 kişiye, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla dava açıldı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, darp edilerek gözaltına alınanlar arasındaydı. Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ocak, başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirdi.

Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar verip İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak dosyayı AYM'ye taşıdı.

Yüksek mahkeme, şubat ayında verdiği kararda Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal" edildiğine hükmetti.

Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem