Cumartesi Anneleri’ne yönelik müdahalede yaralananlar olmuştu: Polisler yargılanabilecek

Cumartesi Anneleri’ne yönelik müdahalede yaralananlar olmuştu: Polisler yargılanabilecek
Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eyleminde kayıp yakınları ve hak müdahale eden polislere yargılanma yolu açıldı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı'ndaki 700’üncü hafta eyleminde polisin uyguladığı sert müdahaleye karşı yargı yolu açıldı.

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre: Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), geçen aylarda kayıp yakınları ve hak savunucularının başvurularıyla ilgili hak ihlali kararı vermesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı polisler hakkında yeni delil bulunduğu gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı.

Çok sayıda kayıp yakını gözaltına alınmıştı

Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018’deki 700’üncü buluşması Beyoğlu kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği eylemde çok sayıda kayıp yakını gözaltına alınmış ve yaralanmıştı.

Soylu 'teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık' demişti

Dönemin İçişleri bakanı Süleyman Soylu, polis şiddetiyle ilgili, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık” demişti.

Gazetecilere de göz yaşartıcı gaz silahı sıkılmıştı

Kolluk kuvvetleri, Galatasaray Meydanı’nın karşısında bulunan Hazzopulo Pasajı’ndaki kayıp yakınlarına da saldırmış, polislerin başındaki amir burada bulunanlara hakaret ederek “Devlete katil dedirtmem” demişti. Polisler, o gün gazetecilere de göz yaşartıcı gaz silahıyla saldırmıştı.

46 kişi hakkında dava

Ağustos 2018’de gerçekleşen polis saldırısında 23 kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alınmış, daha sonra 46 kişi hakkında da dava açılmıştı. Gözaltına alınan ve hakkında dava açılanlar arasında gözaltında öldürülen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, kardeşi Emine Ocak, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ve hak savunucusu Aydın Aydoğan da vardı. (Kısa Dalga)

Gündem