Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yanıtladı: Emeklilik yaşı yükseltilecek mi?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yanıtladı: Emeklilik yaşı yükseltilecek mi?
Emeklilik yaşının yükseltileceği iddialarına yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Şu anda, böyle bir çalışmamız yok" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında 5 yıllık 12'nci Kalkınma Planı'nı görüşmek üzere toplandı.

Hükümet adına komisyona katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

"Yoksul ve yaşlı bir nüfusa dönüşme riskimiz var"

Yılmaz, milletvekillerinin "Demografik fırsat penceresi kaç yılında bitiyor?" şeklindeki sorularına, "2037'ye, 2040'lara kadar bir fırsat dönemindeyiz. Yaşlanmadan zenginleşmeliyiz. Eğer bunu başaramazsak, yaşlanmadan zenginleşemezsek yoksul ve yaşlı bir nüfusa dönüşme riskimiz var, bu da gerçekten en kötü durum. Gençseniz ve yoksulsanız ümidiniz var demektir, yaşlıysanız ve zenginseniz yaşlı nüfusunuzu idare edebilirsiniz ama en kötü durum zenginleşmeden yaşlanmak. Gelişmekte olan bazı ülkelerin bu riskle karşı karşıya olduğunu söyleyebilirim. Türkiye bunu aşacaktır diye inanıyorum. 2053 perspektifinde şu anda orta gelir düzeyindeyiz, üst orta gelir planda öngördüğümüz, bu plan dönemi sonunda yüksek gelirli ülkeler ligine alt sıralardan da olsa katılmak ve daha sonra daha üst noktalara doğru gitmek" dedi.

Yılmaz, "Yabancı istihdamı ihtiyacı var mı, bunu tespit ettiniz mi?" şeklindeki soruya ise "Vatandaşlarımızda; belli işlerde inşaatta da bunu görüyoruz, imalatta görüyoruz, madencilikte görüyoruz biraz daha zorlu ortamlarla ilgili çalışma arzusunun düştüğünü görüyoruz. Bu, gelişme süreciyle ilgili bir hadise diye düşünüyorum, zamanında belki Avrupa'da da aynı süreçler yaşandı, bizden işçiler gitti Avrupa'ya, benzer süreçleri biz de yaşıyoruz. Bu realiteleri görmemiz lazım, bunlara gözümüzü kapatamayız. Üniversite sayısının artması bunu ne kadar etkiledi tartışılabilir, gelir düzeyinin belli bir seviyeye gelmesi nasıl etkiliyor, bunu da tartışabiliriz" yanıtını verdi.

"Türkiye'nin düzenli göçe ihtiyacı var"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "düzenli ve düzensiz göç" ile ilgili değerlendirmelerde de bulunarak, "Türkiye'nin düzenli göçe ihtiyacı var, önümüzdeki dönemde düzensiz göçle mücadele ederken düzenli göçü, ihtiyaç duyduğumuz nitelikleri iyi tespit ederek, öncelikle elbette vatandaşlarımızı daha fazla bu alanlara teşvik ederek mesleki eğitimlerle, başka çabalarla bu eksikleri gidermeye çalışmalıyız ama gideremediğimiz noktada da belli oranda bir düzenli göç, ülkeleri daha bilinçli bir şekilde seçerek, nereden ne kadar göç alacağımıza iyi karar vererek, planlayarak yapmak durumundayız" dedi.

Türkiye'nin AB hedefleri

Türkiye'nin Avrupa Birliği hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz şöyle dedi:

"Biz aday bir ülkeyiz ama şunu da kabul etmemiz lazım: Baktığınızda AB'ye üye olan bazı ülkeler kendilerince tanımladıkları ulusal çıkarlar için veya ülkelerinin bireysel menfaatleri için, ülke menfaatleri için AB'yi kullanıyorlar Türkiye'ye karşı maalesef ve birçok alanda bizim önümüzü kesmiş durumdalar. Bizim üyelik, adaylık sürecimiz devam edecektir ama burada tabii, Avrupa'nın tavrı önemli. Müktesebatla ilgili uyum sürecini devam ettirme, uluslararası kuruluşlarla vergisel alanda standartlara uyum çalışmalarını yürütmeye ilişkin tedbirlerimiz var, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun uyumlaştırılması, dijital pazarlarla ilgili mevzuata uyum gibi hususlar var, karbon düzenlemelerinden etkilenecek sektörler için çalışmalarımız var, burada da belli bir aşamaya gelmiş durumdayız. Özellikle, bu emisyon ticaret sisteminin kurulması konusunda belli bir olgunluğa gelmiş çalışmalarımız var, bittiğinde Meclisimizin takdirine sunacağız."

"Kurda hareketlilik beklemiyoruz"

Yılmaz, ortalama döviz kuru beklentilerine ilişkin, "Serbest kur rejimi uygulayan bir ülkeyiz ne bir tahminimiz var ne de bir hedefimiz var. Kur gündelik arz ve talep şartlarında, haberlere göre, gelişmelere göre değişmeye devam edecektir. Sadece uzun dönemli bazı yapısal yorumlar yapabiliriz bu konuda. Şunu söyleyebilirim bu çerçevede: Birincisi; nominal kur ve reel kur var, ben reel anlamda konuşuyorum tabii, enflasyondan arındırılmış anlamda kur. Gelişmekte olan bir ülkeyseniz uzun dönemde paranız değer kazanır, daha hızlı büyürsünüz. Oturmuş, olgunlaşmış ekonomilere göre uzun vadede reel bazda diyorum, nominal değil, yine altını çizerek söylüyorum paranız değer kazanır, uzun vadede bunu beklemeniz normaldir yapısal olarak. Geçtiğimiz seçim sonrası kurda önemli bir hareketlilik yaşandı; yeni politikalar, yeni bir geçiş sürecinin getirdiği bir hareketlilik yaşandı, oldukça önemli bir değişim oldu. Önümüzdeki dönemde böyle bir değişim bekliyor muyuz? Beklemiyoruz. O yaşandı zaten, o enerji diyelim boşalmış oldu. Serbest kur rejimimiz var, bir tahminimiz de yok, hedefimiz de yok" diye konuştu.

"Türkiye mutlak yoksulluk sorununu çözdü"

Hükümetin yoksulluk konusundaki perspektifine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz "3 düzeyli bir perspektifimiz var. En tepede makro politikalarımız var; fiyat istikrarını sağlama, büyüme ve istihdam. Bunları yapmazsanız yoksulluğu zaten azaltamazsınız. O makro politikalarınız, büyüme ve istihdam politikalarınız aynı zamanda yine fiyat istikrarına dönük politikalarınız yoksullukla mücadelenin makro çerçevesini oluşturur. İkinci düzey, orta düzey dediğimiz yoksulluğu azaltıcı sektörel politikalardır. Eğitim, bunun başında gelir; fırsat eşitliği oluşturmak, yoksulluğun kendini yeniden üretmesini engellemek, sağlık politikaları yine öyle. Kırsal alana dönük politikalarımız KÖYDES başta olmak üzere. KOBİ politikalarımız, bölgesel kalkınma politikalarımız, bütün bunlar yoksullukla mücadele politikamızın sektörel bölümünü oluşturur. Türkiye mutlak yoksulluk sorununu çözdü; bu önemli bir başarı" ifadelerini kullandı.

"Emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmamız yok"

Emeklilikle ilgili "yaşı yükseltme" diye bir gündemlerinin olmadığını aktaran Yılmaz, "Şu anda, böyle bir çalışmamız yok" açıklamasında bulundu.

Çocuklara okulda yemek meselesiyle ilgili ise Yılmaz, "2 milyon diye hatırlıyorum ben" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, öncelikli konularından bir tanesinin afet olduğunu belirterek, "Orta vadeli programda da ifade ettiğimiz gibi, bu yıl dâhil önümüzdeki üç yılda 3 trilyonun üzerinde bir kaynağı sadece afet rehabilitasyonu için harcayacağız. Bunun dışında, kentsel dönüşümle ilgili çok önemli adımlar atıyoruz" dedi.

Türkiye'de ikamet eden yabancılara ilişken son verileri de paylaşan Yılmaz, yabancı sayının 4.7 milyon olduğunu, bunlardan 3.3 milyonun Suriyeli göçmen olduğunu açıkladı. (DHA)

Gündem