Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yeni vergi söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yeni vergi söz konusu değil
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bu ek bütçeyi getirirken yeni vergi varsayımıyla getirmedik, yeni vergi söz konusu değil” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün ek bütçe kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında yaptığı bir açıklamada, “2023’te Ay’a sert iniş yapacağız’ dediğini anımsatan Gürer, şunları söyledi:

“Ne oldu o hikâye? Petrolü buluyorsunuz, doğal gazı buluyorsunuz; vatandaşa yansıyan, vergi ile zam. Ay'a gidecektiniz 2023'te. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklaması... Millet yaya gidemiyor, dolmuşa binemiyor. Türkiye'de 6,5 milyon süt ineği varken Fransa'daki 3,5 milyon süt ineği niye bizden daha çok süt elde ediyor? Yani 3,5 milyon ineği olan Fransa 6,5 milyon süt ineği olan Türkiye'den daha çok süt elde ediyor. Bu verimlilik konusunu konuşmak lazım.”

Gürer, emekli ve memura maaş verileceği zamanlarda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonu düşük gösterdiğini dikkat çekerek, "TÜİK bunu nasıl yapıyor, bu da ayrı bir beceri. Türkiye'de hesaplama yöntemleri yalnızca bu emekliye veya memura maaş yansımasında olacak süreç mi bir enflasyonu şekillendiriyor. Verilen alım gücü daha önce vermediğiniz dönemdeki alım gücünün altına düşüyor, o zaman verilmiş olmuyor" diye konuştu.

Gürer, "Gübre ve yem de yurtdışından getiriliyor, bizim çiftçimize sübvanse edilerek o gübrenin ya da tohumun ya da yemin verilmesi sağlanmıyor. Bugün eğer gebe inekler, süt inekleri, düveler kesime gitmeseydi bizim et fiyatları bu kadar artmayacaktı, Türkiye yurt dışından yeniden hayvan ithaline ihtiyaç duymayacaktı. Son beş yıldır gelen tarım bakanlarının açıklamalarına bakın, hepsinin Türkiye'nin ithalatı bırakacağını, et ithal etmeyeceğimizi, hayvan ithal etmeyeceğimizi söyleyen açıklamaları yer alıyor ama bu uygulamalar böyle gitmiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gürer’in “Ek vergi gelecek mi?” sorusunu yanıtladı.

Yılmaz, “Bu ek bütçeyi getirirken yeni vergi varsayımıyla getirmedik, mevcut vergiler bir de tabii ki şu anda Meclisimizde tartışılmakta olan değişiklikler temelinde bir tasarımla getirdik, yeni vergi söz konusu değil” dedi. (ANKA)

Gündem