Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını onayladı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını “hukuka uygun” buldu.
Habertürk TV'nin haberine göre, Danıştay'ın oy çokluğuyla onayladığı kararın ardından Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çıkmış oldu.
Danıştay 10. Dairesi'nin ret kararı oy çokluğuyla onandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, sözleşmeden çekilme kararını hukuka uygun buldu. Türkiye resmen İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı.
Ne olmuştu?
11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldığı için İstanbul Sözleşmesi ismiyle anılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bir gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye’de iptal edilmişti.
Resmi Gazete’de 20 Mart 2021’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, "Türkiye Cumhuriyeti adına 11.05.2011 tarihinde imzalanan ve 10/02/2012 tarihli Bakanlar kurulu kararı ile onaylanan 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereği karar verilmiştir" denildi.
Kadın örgütleri karara karşı pek çok kentte gösteriler düzenlerken, ayrıca yargı yoluna da başvurdu. Danıştay 10. Dairesi, açılan davalarda yürütmenin durdurulması talebini reddederken, iptal istemiyle açılan davalar da duruşmalı olarak görüldü. Duruşmalara yüzlerce kadın katıldı.
Danıştay Savcısı, kararın iptali yönünde görüş bildirirken, Danıştay 10. Dairesi, Cumhurbaşkanlığı kararını hukuka uygun bularak, davanın reddine karar verdi.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.