Danıştay, SGK'nın 34 ilacı geri ödemeden çıkarmasını durdurdu

Danıştay, SGK'nın 34 ilacı geri ödemeden çıkarmasını durdurdu
TEİS’in açtığı davada Danıştay 10. Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumundan 34 ilacın tekrar geri ödeme listesine alınmasını istedi.

Danıştay, SGK’nin geri ödeme listesinden çıkardığı 34 ilaçla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 8 Eylül 2021 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişik yaparak ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon Kararı ile 34 adet ilacı ödeme kapsamından çıkarmıştı.

Geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar arasında Romatizmal ağrı kesici spreyler, diş eti için jel ve bebeklerin diş çıkartırken kullandıkları pomatlar ve pandemi sırasında çok gerekli olan antiseptik ağız ve boğaz spreyleri yer aldı.

Ayrıca komisyon kararı ile SGK, eklem ve kas ağrısı tedavisinde ağrı kesici ve iltihap dağıtıcı olarak kullanılan jel, krem ve pomat şeklindeki bütün ilaçların, lokal olarak kullanılan iltihap giderici gargaraların ve ağız dişeti dokularının akut ve kronik ağrılı iltihaplarında kullanılan topikal ilaçların tümünün eşdeğer sayılarak hem aynı kategoriye alınmasını hem de sadece bir kutu ödenmesini Resmi Gazetede yayımlayarak kısıtlama getirmişti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), SGK’nin söz konusu kararlarını yargıya taşıdı.

TEİS’i haklı bulan Danıştay 10. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi ve Sosyal Güvenlik Kurumundan söz konusu ilaçların tekrar geri ödeme listesine alınmasını istedi.

“Sağlıktan tasarruf edilmez”

Danıştay kararıyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "SGK bazen bir finans kurumu olduğunu unutuyor ve sağlık otoritesi gibi karar veriyor. Yine 2021 yılında verdiği bir kararla 34 ilacı ödeme listesinden çıkarmıştı. Zaten alım gücü düşük olan vatandaşı zorlayan bir uygulama olmuştu. Ancak, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı alarak SGK'ya geri ödemeden çıkardığı 34 ilacı geri ödeme kapsamına almasını söyledi. Danıştay verdiği kararla vatandaşın ve eczacının imdadına yetişerek bu sorunu çözmüş oldu. TEİS olarak, sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığını, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu, bu çerçevede ilaç harcamalarında tasarrufun geri ödeme listelerinden ilaçların çıkarılmasıyla olmayacağını ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki her şeyden tasarruf edilir, ama sağlıktan tasarruf edilmez" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem