ÖSYM'de sorular nasıl hazırlanıyor, KPSS soruşturmasında hangi ihtimaller üzerinde duruluyor?

ÖSYM'de sorular nasıl hazırlanıyor, KPSS soruşturmasında hangi  ihtimaller üzerinde duruluyor?
KPSS skandalında MASAK'ın da devreye girdiği, yayınevi çalışanları ve yakınlarına yönelik FETÖ incelemesi yapıldığı belirtiliyor. Deep internet olarak bilinen “Karanlık internette sorular satıldı” iddiası da Ankara Emniyeti’nin gündeminde.

KPSS'nin iptal edilmesiyle sonuçlanan skandalla ilgili soruşturmalar sürüyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yediklim Yayınevi’ndei polisin yaptığı aramada soru kitapçıklarını ve dijital metaryallere el konulduğunu açıkladı.
Skandalla ilgili YÖK ve ÖSYM de ayrı ayrı soruşturmalar yürütürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçen Devlet Denetleme Kurulu müfettişleri de inceleme yapıyor.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, bugünkü köşe yazısında soruşturmada hangi ihtimaller üzerinde durulduğunu yazdı. Fırat, yazısında ÖSYM'de sınavların nasıl hazırlandığını aktarırken, soruşturmada üzerinde durulan noktaları da özetle şöyle sıraladı:

SORULAR NASIL HAZIRLANIYOR?

"Önce yaklaşık 2.5 milyon civarında sorudan havuz oluşturuluyor. Bu havuzdan zümre temsilcileri 600 soru çekiyor. Ancak bu işlem kozmik bir bilgisayardan yapılıyor. İnterneti bile olmayan, özel güvenlikli bir bilgisayardan. Bilgisayarın bulunduğu alana girmek için de retina taraması gibi bir dizi güvenlik önleminden geçmek gerekiyor.

Çekilen sorular TÜBİTAK tarafından geliştirilen sır cihazına atılıyor. Buradan ise Meteksan’a geçiyor. Zümre heyeti burada sorular basılana kadar kapalı kalıyor. 600’lük havuzdan 120 soru çekiliyor.

FETÖ’nün paralel yapı olarak devlete sızdığı tarihlerde 600 soruyu 120’ye indirmek için Sır Makinesi’ne atılırken bir bilgisayar kullanılıyordu. FETÖ o bilgisayara sızmıştı. Özel bir programla 600 soru aynı zamanda FETÖ’cülerin içerdeki bilgisayarına da eşzamanlı gidiyordu. Dışarıya CD ile çıkarılıyordu.

Bu durum çoktan çökertildi. Bu yüzden şu an için emniyet, kişiler arası ilişki ve para trafiğine ağırlık verdi. Ancak bunda terör örgütünün parmağı olup olmadığı da araştırılıyor.

HANGİ İHTİMALLER ÜZERİNDE DURULUYOR?

- KPSS soruşturması, FETÖ’nün tüm merkezi sınavlarda soru çaldığı yıllardaki soruşturmaları yürüten Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından yürütülüyor.

- Bilirkişilerden oluşturulacak olan heyetin önüne emniyetin bulguları konulacak. İstatistikçilerden, uzman profesörlerden oluşan bilirkişiler mukayese edecekler.

FETÖ taraması yapılıyor. Hem yayınevi hem de ÖSYM çalışanlarının ve birinci derece yakınlarının FETÖ terör örgütüyle bağlantısı olup olmadığı tek tek kriterlere göre taranıyor.

- Siber suçlar şubesi de devrede. Bir yandan elde edilen materyallerin taramasını yapan siber şube, aynı zamanda sosyal medya taramasını da yürütüyor.

- Deep internet olarak bilinen “Karanlık internette sorular satıldı” iddiası da Ankara Emniyeti’nin gündeminde. Sosyal medyada konuyu gündeme getirenler tespit edildi.

MASAK da devreye girdi. “Yayınevi çalışanlarından herhangi birinin ÖSYM çalışanlarından biriyle arasında para trafiği yaşanmış mı?” sorusunun yanıtına bakılıyor. Bu araştırmaya çalışanların yakın akrabaları da dahil edildi.

- Hatta bu incelemeye soruların zümre hocaları ve denetim ekibi eklendi.

Bir para trafiği karşılığında sızma yaşanma ihtimali göz ardı edilmiyor. Hatta bu para trafiğinde FETÖ’nün devrede olup olmadığı da masada.

- Diğer bir ihtimal ise sosyal medya hesaplarındaki mesajlardan da yola çıkarak FETÖ’nün bu durumu bilerek organize ettiği yönünde. Hem “Sadece bizim dönemimizde olmadı” demek için hem de “hükümeti zor durumda bırakmak” amacıyla..."

YAZININ TAMAMI

Gündem