Deli dana hastalığı 12 yıl sonra yeniden ortaya çıktı
Deli dana virüsü, insanlarda ölümcül bir beyin hastalığı olan Creutzfeldt-Jakob hastalığına neden olabiliyor. Hollanda Tarım Bakanı Piet Adema, hasta sığırdan elde edilen etin besin zincirine girmediğini ve gıda güvenliğini tehdit etmediğini açıkladı. Hastalığın görüldüğü çiftlik karantina altına alınarak, hayvan ve gübre giriş çıkışı yasaklandı.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre Hollanda Tarım Bakanı Adema, deli dana hastalığının, ölü bir sığırda ortaya çıktığını açıkladı ancak çiftliğin bulunduğu yer hakkında bilgi vermedi.
Hollanda Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (NVWA) tarafından hastalığın görüldüğü çiftlik karantina altına alındı.
Çiftlikten gübre ve hayvan nakline izin verilmiyor. Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi Veterinerlik Bölümü, ölü hayvanda rastlanan virüsün, deli dana hastalığının hangi varyantı olduğunu araştırıyor. “Atipik “ olarak adlandırılan deli dana hastalığı varyantı, Hollanda’da en son 2011 yılında görüldü.
Hollanda’daki sığırlarda 1997 yılından bu yana 88 klasik varyant vakasına rastlandı. Avrupa Birliği (AB) de, hastalığa ilişkin bir izleme programı yürütüyor.
Deli dana hastalığı bulaşmış etlerin yenmesi, insanlarda tedavisi mümkün olmayan “Creutzfeldt - Jakob hastalığına” neden olabiliyor.
Beyinsel fonksiyonları etkileyen hastalık, hafıza kaybı, hareket ve denge bozuklukları, istemsiz hareketler ve tutukluk ile kendini gösteriyor. Deli dana hastalığının insanlarda henüz tedavisi bulunamadı.
(Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.