DEM Parti CHP'ye iade-i ziyarette bulunacak

DEM Parti CHP'ye iade-i ziyarette bulunacak
DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, CHP lideri Özgür Özel’e iadeyi ziyarette bulunacaklarını, ziyarette yerel seçim konusunun da gündeme geleceğini söyledi.

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki ile yaptığı söyleşide Tiryaki, seçim çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Ocak ayında ön seçim çalışmalarını başlatacaklarını belirten Tiryaki, bir yandan da demokrasi güçleri ile görüşmelerin yürütüldüğünü ifade etti.

"Bir iş birliği olacaksa bu işbirliği açık ve şeffaf olacak"

CHP'ye iade-i ziyarette bulunacaklarını da kaydeden Tiryaki, şöyle konuştu:

"Genel başkanı Sayın Özgür Özen bir heyetle genel merkezimizi ziyaret etti. Muhtemelen önümüzdeki günlerde veya haftalarda eş genel başkanlarımız da iadeyi ziyarette bulunacaklar. Elbette bu ziyaretlerde yerel seçimler de konuşulacaktır. Ancak bu görüşmeler bir işbirliğinin bağıtlandığı (bir anlaşmaya varıldığı) anlamına gelmiyor. Ama emin olun bir iş birliği olacaksa bu işbirliği açık ve şeffaf olacak."

Ön seçimde 'kent uzlaşısı' yöntemi

Seçim çalışmaları kapsamında ilk etapta 27 ilçeyi açıkladıklarını söyleyen Tiryaki, önümüzdeki günlerde diğer yerlerdeki adayların da açıklanacağına işaret etti. Tiryaki, ön seçim süreciyle ilgili ise şunları söyledi:

"Daha önce yaptığımız açıklamalarda da dile getirdiğimiz gibi, önceki yerel seçimlerde belediye eş-başkanlığını kazandığımız ya da birinci ve ikinci olduğumuz il, ilçe ve beldelerde Belediye Eş Başkanı, İl Genel Meclisi Üyesi ve Belediye Meclisi Üyelerimizi ön seçim ile belirleme kararı aldık. Yalnız bu ön seçim sadece üyelerimizin katıldığı ve İlçe Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilecek bir yöntemle değil, 'Kent Uzlaşısı' adı verdiğimiz bir yöntemle, yani kentin bütün dinamiklerinin ve bütün demokratik kitle örgütlerinin yöneticilerinin de katılıp oy kullanacakları bir yöntemle belirlenecek."

"Ön seçimde kadınlar ve erkekler birbiriyle yarışmayacak"

"Kent uzlaşısıyla gerçekleştirilen seçimlerde en yüksek oyu kim aldıysa adayımız da o olacak. Olur da herhangi bir aday yüzde 50 oy alamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak ve bu turda en çok oyu alan kişi belediye Eş Başkan adayımız olacak. Ön seçimde kadınlar ve erkekler birbiriyle yarışmayacak. Kadın aday adayları kadın aday adaylarıyla, erkek aday adayları da erkek aday adayları ile yarışacak. Belediyelerin eş başkanlık ile yönetilmesi yanında belediye meclislerinde ve il genel meclislerinde de eşit temsiliyetin sağlanması için fermuar sistemi uygulayacağız. Ön seçimlerimizi sağlıklı bir şekilde yürütmek için MYK üyelerimizi, Parti Meclisi üyelerimizi, milletvekillerimizi, il ve ilçe yöneticilerimizi, danışman ve uzmanlarımızı, yani bir bütün olarak parti örgütümüzü seferber edeceğiz. Emin olun ön seçimlerimiz bir demokrasi şöleni gibi geçecek."

Demokrasi güçleriyle görüşmeler

Demokrasi güçleriyle görüşmeler yürüttüklerini de dile getiren Tiryaki, "Evet Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrasında işbirliklerine, daha doğrusu diyalog ve müzakerelere açık olduğumuzu söyledik. Bu kapsamda demokrasi güçleri ile görüşmeler yürütüyoruz. Kent Uzlaşısını, ön seçim yapamasak da her il ve ilçedeki demokrasi güçlerini, kentin bütün dinamiklerini bir araya getirerek gerçekleştirmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem