DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt sorununu çözmeyenler bu ülkenin düşmanıdır

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt sorununu çözmeyenler bu ülkenin düşmanıdır
Gaziantep'te partisinin kongresinde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Kürt sorununu çözmeyenler bu ülkenin düşmanlarıdır. Bu ülkenin geleceği için iktidarı ve varsa devlet aklını çözüme ve müzakereye davet ediyorum” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Gaziantep İl Örgütü, 2’nci Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. Şehitkamil ilçesinde bulunan bir düğün salonundaki kongreye, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

Kürtçe tiyatro yasağına tepki

Mezopotamya Haber Ajansının aktardığına göre, Kürtçe tiyatro oyunu Qral û Travis’in Antep Zeugma Müzesi tarafından yasaklanmasına tepki gösteren Bakırhan şunları söyledi:

“Kürtçe tiyatroya yer vermeyen zihniyet Japonya’da Kürtçe eğitim olmasın diye kriz çıkarıyor. Kürt gençlerinin burada oynayacağı bir tiyatro oyunu vardı; Kral û Travis diye bir oyun. Bugün Kürtçe tiyatro yaptıkları için Antep’te kendilerine İl Kültür Müdürlüğü için salon verilmedi. Kürdün tiyatrosunu, dilini yok sayan bu anlayışa marka kent diyebilir miyiz? Demokrasi kenti diyebilir miyiz? Japonya'da yaklaşık 15 bin civarında bir Kürt topluluğu var. Kürtler, Japonya devletinden anadillerinde eğitim görmek istediklerini söylediler. Japonya Milli Eğitim Müdürü de Kürt çocuklarının anadillerinde eğitim görmesi onlara öğretmenler buldu. Burada Kürt tiyatrosuna karşı çıkanlar Ahmedê Xanî ismine, Celadet Bedirxan ismine karşı çıkanlar ne yaptılar? Japonya devletiyle kriz yaşadılar. Neymiş Mahakanlı çocuklar Japonya’da niye Kürtçe konuşuyormuş. Yahu bu ülke sadece kendi sınırları içerisinde yaşayan Kürde düşman değil. Sibirya'da ve Japonya'da, dünyanın neresinde olursan Kürt lal olsun dilini konuşmasın kendi iradesini seçmesin diyor" şeklinde konuştu.

690x450nc-dlk-11-02-2024-dem-parti-2-inci-olagan-ustu-kongre6.jpg


"Kürt meselesini çözmeyenler asıl bölücülerdir"

Kürt sorunun demokratik yollardan çözülmesi gerektiğini vurgulayan Bakırhan, sorunun çözümü için muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu söyledi. Bakırhan, şunları söyledi:

“Kürt meselesi nasıl çözülür? Kürt meselesi dilimizin, kültürümüzün ve politik tercihlerimizin yaşam bulmasıdır. Kürt meselesi, Kürtlerle çözülür. Bu ülkenin ortak aklıyla çözülür. Bu ülkedeki bütün siyasi partilerin toplumsal örgütlerin katıldığı bir zeminde çözülür. Türkiye’nin rahat nefes aldığı iki yıl vardı; 2013-2015 arası çözüm süreciydi. Hatırlarsınız asker cenazeleri, silahlı güçlerin gençlerin cenazeleri gelmiyordu. Türkiye ekonomisinin pik yaptığı, insanların geleceğe umutla baktığı, kamplaşmanın ve kutuplaşmanın olmadığı bir iki yıl yaşadık. Sayın Öcalan, dedi ki demokratik bir cumhuriyette birlikte yaşayalım. Devlet aklı da buna ya inandı ya da işine geldiği için çözüm masası kurdu. Bu topraklar bizim, yüzyıldır inkar ettiniz, yok saydınız neyi çözdünüz? Şimdi birlikte yaşamak dışında şansımız var mı? Bizim gidecek başka evimiz yok. Bu topraklarda bin yıllardır birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Bugünkü ırkçı, milliyetçi, yok sayan, reddeden yönetimler bir gün gidecek. Hiç bir şey sonsuz değil, hiç bir zulüm daim değil.

Kürt sorununu çözmeyenler bu ülkenin düşmanlarıdır. Kürt meselesini çözmeyenler asıl bölücülerdir, bu halkları karşı karşıya getiren ve düşmanlaştıran bir anlayışa sahiptirler. Kavga yeter, aşımızdan ekmeğimizden bu savaşa paralar gitmesin. Ne olsun; Kürt anasını görsün, dilini konuşsun, seçtiği iradesiyle kendini yönetsin. Niye yanaşmıyorlar? İşlerine gelmiyor. Tekrar bu ülkenin geleceği için tekrar iktidarı ve varsa devlet aklını çözüme, müzakereye, Kürt sorununu demokratik yollarla çözmeye davet ediyorum.” (Kısa Dalga)

Gündem