DEM Parti seçmenine soruldu: İstanbul’da kime oy vereceksin?

DEM Parti seçmenine soruldu: İstanbul’da kime oy vereceksin?
İstanbul'da aday çıkaran DEM Parti'nin seçmenine Cumhur İttifakı'nın karşısında yer alan CHP'nin adayı İmamoğlu'a oy verip vermeyecekleri soruldu.

31 Mart'ta yapılacak seçimlerde gözlerin çevrildiği İstanbul'da, yarış Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum ile CHP'nin adayı ve mevcut belediye başkanı Ekrem İmamoğlu arasında geçiyor.

Geçtiğimiz seçimlerde İstanbul'da Ekrem İmamoğlu HDP'nin desteğini almıştı. İstanbul ise 16 yıl sonra AKP'den, CHP'ye geçmişti.

İstanbul'un muhalefete geçmesi sadece bir büyükşehirin kazanılması olarak değil aynı zamanda muhalefetin uzun yıllar sonra iktidara karşı büyük kazanımıydı.

HDP seçmeninin desteği ise belirgin bir fark yaratmıştı.

Peki bu seçimde kendi adayları, Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni ile seçime giren DEM Parti'nin seçmeni yine İmamoğlu'na oy verecek mi?

Rawest Araştırma’nın Genel Müdürü Roj Girasun, "İstanbul'da Kürtler kime oy verecek" sorusuna cevap aradığı yazısında, anket sonuçları ile bir analiz sundu.

Kürt seçmen denince akla homojen bir yapının gelmemesi gerektiğine işaret eden Girasun, İmamoğlu'nun DEM Parti seçmenine seslenmesinin sandıkta kendisine başarı getireceğini belirtti.

İmamoğlu Kürt seçmenin desteğini alabilecek mi?

"Her 4 Kürt'ten 1'i AKP'ye oy veriyor" diye geçmişteki anketleri paylaşan Girasun İstanbul için şu değerlendirmede bulundu: "2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti-CHP arasında kurulan ittifak, dışarıdan HDP’nin desteğini de alarak İstanbul, Ankara, Mersin, Antalya, Adana gibi kentleri Cumhur İttifakı’ndan almayı başarmıştı. Bu ittifak mimarisinin elde ettiği başarının başrolünde Kürt seçmenler ve İstanbul vardı. AK Parti, CHP'ye kaptırdığı belediyeleri geri almak isterken, CHP mevcudu korumak ve özellikle bu yerel seçimlerin büyük siyasal anlamı olan İstanbul’u tekrar kazanmak istiyor."

İmamoğlu'nun iktidardan hoşnutsuz olan tüm kesimleri etrafında toplamaya yönelik çabası olduğunu söyleyen Girasun bu seçimde İmamoğlu'nun DEM Parti seçmeninden destek alıp almayacağına dair son yaptıkları anketi paylaştı.

DEM Parti seçmenine soruldu

Girasun'un paylaşımına göre, 14 Mayıs seçimlerinde DEM Parti'ye oy verdiğini belirten seçmene bu Pazar yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için oy tercihleri sorulunca, DEM Parti’nin adayına oy vereceğim diyenlerin oranı %47, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim diyenlerin oranı %40, oy kullanmayacağım/sandığa gitmeyeceğim diyenlerin oranı ise %11.

Bunun dışında diğer partilerin adaylarını tercih edenlerin oranı ise %2.

İmamoğlu'nun önde gitmesinin nedeni

Girasun yazısını şu ifadelerle sonlandırdı: "Bugün itibariyle DEM Parti’nin İstanbul seçmenlerinde baskın duygu, 14 Mayıs seçimlerinden güç kazanarak çıkan iktidarı yerelde dengeleme çabası, hülasa DEM Parti ayrı aday çıkararak 2019 pozisyonundan ayrı bir yola girmiş olsa da ayrı ama yanaşık bir yol izleme arzusu seçmenlerde kabul görüyor.

İmamoğlu’nun seçimlere 2 gün kala önde girmesinin başlıca sebebi de buraya hitap edebilmesinden ileri geliyor." (Kısa Dalga)

Gündem