DEM Partili 46 milletvekilinin İmralı ziyareti teklifi reddedildi

DEM Partili 46 milletvekilinin İmralı ziyareti teklifi reddedildi
DEM Partili 46 milletvekili Meclis İnsan hakları İnceleme Komisyonuna İmralı Cezaevine ziyaret düzenlenmesi için başvuruda bulundu. İnsan Haklarıİnceleme Komisyonuna bağlı Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme AltKomisyonunun geçen haftaki toplantısında talep reddedildi.

DEM Partili 46 Milletvekili İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda inceleme yapılması talebiyle Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonuna hitaben bir başvuruda bulundu. Ancak talep reddedildi.

Alt komisyon Başkanı İbrahim Yurdunuseven, konu ile ilgili acil toplantıya çağıran 46 milletvekili arasında sadece bir kişinin komisyon üyesi olduğu, dolayısıyla bu başvurunun içtüzüğe aykırılık teşkil ettiği ifade etti. Yurdunuseven, teklifi oylamaya sunarken "Yeterli sayıda üye tarafından toplantıya çağrılma şartı gerçekleşmemiş olması nedeniyle Alt Komisyonun toplantıya çağrılması mümkün değilse de İmralı F Tipi Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda inceleme yapılmasına dair talebimiz Komisyon tarafından oylanmaya sunulacaktır" ifadesini kullandı.

31 Ocak tarihli İnsan hakları İnceleme Komisyonuna bağlı Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonuna yapılan başvuru ile ilgili olarak Yurdunuseven'in sözleri tutanaklara şöyle geçti:

"Daha önce Komisyon kayıtlarına alınan başvurularla ilgili Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonunun acilen toplanması talep edilmiştir. Yukarıda sıfatı izah edilen başvurular nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 26’ncı maddesi birinci fıkrasında Komisyonların kendi başkanlarıca toplantıya çağrılacağı ve dördüncü fıkrasında da üyelerin üçte 1’i tarafından komisyona teklif edilerek gündem üzerine komisyonların yine başkanın acil toplantıya çağıracağı hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda Hükümlü ve Tutuklu Hakların İnceleme Alt Komisyonuna hitaben yapılmış olan son başvuru da her ne kadar 46 milletvekili tarafından dilekçe verilmişse de bu dilekçelerden sadece Şırnak Milletvekili Sayın Nevroz Uysal Aslan’ın Alt Komisyon üyesi olduğu görülmüştür. Dolayısıyla her ne kadar 46 milletvekili toplantıya çağrı istemişse de Alt Komisyon üye sayımızın 10 olduğu göz önünde bulundurulduğunda sadece 1 milletvekili tarafından Alt Komisyonun toplantıya çağrılması Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 26’ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında hukuken mümkün değildir. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 26’ncı maddesinin ikinci fıkrasında komisyonların gündemine hâkim olduğu ve üyeleri tarafından gündeme alınması teklif edilen işler hakkında karar verileceği de hükme bağlanmıştır. Yeterli sayıda üye tarafından toplantıya çağrılma şartı gerçekleşmemiş olması nedeniyle Alt Komisyonun toplantıya çağrılması mümkün değilse de İmralı F Tipi Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda inceleme yapılmasına dair talebimiz Komisyon tarafından oylanmaya sunulacaktır. Bunu da demokrasinin bir gereği olarak oyalarımıza sunmak istiyorum. Bu İmralı Ceza evine ziyaret etmek isteyenler, ziyaret talebini kabul edenler…"

Yapılan oylama sonunda İmralı Cezaevine ziyaret önerisi oy çokluğu ile reddedildi. (Kısa Dalga)

Gündem