Demirtaş'tan Atadedeler üyeliğiyle suçlanan eski hakime soru: Bahçeli ve Soylu ile ilişkin nedir?

Demirtaş'tan Atadedeler üyeliğiyle suçlanan eski hakime soru: Bahçeli ve Soylu ile ilişkin nedir?
Selahattin Demirtaş, Kobanê Davası'nın eski hakiminin 'Atadedeler' liderliğiyle suçlandığına dikkat çekti ve "Bahtiyar Çolak gerçekten Soylu ve Bahçeli himayesinde bu örgütü kurmuşsa bu davayla alakası yok diyebilir misiniz?" diye sordu.

IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP'lilere açılan davanın 11'inci duruşması Sincan'da görüldü.

Eski Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı duruşmaya HDP’li milletvekilleri Hüda Kaya, Necdet İpekyüz, Kemal Peköz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP Ankara il ve ilçe örgütü yöneticileri ile çok sayıda avukat katıldı.

DEMİRTAŞ, SEGBİS'E GEÇ ALINDI

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada söz alan Selahattin Demirtaş SEGBİS'e geç alındıklarını söyleyerek, "Geç alındığımız için ne oldu bilmiyoruz. Avukatların itirazlarından anlamaya çalıştık ama anlamadık” dedi.

Mahkeme başkanı ise “Sizin de merak ettiğiniz Bahtiyar Çolak’ın sağlık raporlarını okuduk” dedi.

HAKİM: AVUKATLAR BAĞIRDI BEN DE ONLARA BAĞIRDIM

Sözlerini sürdüren Demirtaş, “Avukatlarımıza ve oradaki arkadaşlarımıza yönelik üslubunuzdan kaynaklı bir tartışma mı yaşandı, ne olduğunu anlamadık” sözlerine mahkeme başkanı, “Avukatlar bağırdı, ben de onlara bağırmamaları için bağırdım” diye yanıt verdi.

Mahkeme başkanının “Sizin de merak konunuz belge” sözlerini eleştiren Demirtaş, “Yargılamayı doğrudan ilgilendiren bir delil olarak istedik. Bir magazin unsuru, merak konusu diye nitelemeniz doğru değil" dedi.

'İDDİANAME İLE MHP'NİN TWEETİ ARASINDA 2-3 DAKİKA VAR'

Bahtiyar Çolak’a dair reddi hakim talebinde bulunduklarını hatırlatan Demirtaş şöyle devam etti:

11 maddede sıralamıştık. İddianamenin kabulü ve MHP’nin attığı tweet saati arasında iki-üç dakika süre vardı. MHP Genel Başkan Yardımcısının iddianameye dair bilgileri sızdırması tesadüf olmadığını söyledim. Bunu yapabilecek bir kaç kişi var. Ya heyet üyeleri ya da katiptir. Bunun üzerine Bahtiyar Çolak, ‘savcı da olabilir’ dedi. Onun üzerine suç duyurusunda bulunabileceğini söyledi. MHP Genel Başkanı Yardımcısı’nın twitter hesabından iddianame kabulü, sevk maddeleri, istenen cezaların hepsi doğru bir şekilde yazılıp, tweet atılıyor. Şu anda Bahtiyar Çolak’ın itirafçı sanık olduğu bir konuda ‘Çolak’ın da iki numaralı ismi olan yasadışı örgütünün Devlet Bahçeli’nin himayesinde Süleyman Soylu’nun bilgisi dahilinde kurulduğu’ iddiaları var” diye belirtti.

‘DAVAYLA ALAKASI YOK DİYEMEZSİNİZ’

MHP’nin bu davanın açılması için grup toplantısında, basın açıklamalarında defalarca çağrı yaptığını hatırlatan Demirtaş, şunları söyledi:

“Anayasa’ya aykırı bir biçimde müdahale etti. Yetmedi Süleyman Soylu, bizi suçlu ilan eden bir video yayınladı. Halen Emniyet Müdürlüklerinin başı olan bir bakan bizi suçlu ilan etti. Bahtiyar Çolak gerçekten Süleyman Soylu ve Bahçeli himayesinde bu örgütü kurmuşsa bu davayla alakası yok diyebilir misiniz? Bu mümkün mü? Şu anda Türkiye’de bizden daha ağır maddelerle sevk edilen hiçbir dava yok. Ağır suçlamalarla karşı karşıyayız. Bizim iddianamemizi kabul eden, ara kararlara imza atan mahkeme başkanının iktidar ve İçişleri Bakanı ile ciddi ilişkileri olduğu iddiası var. Siz bizi ilgilendirmez diyorsunuz. Siz benim 2013 yılında ağabeyimle ilgili röportajımı tutuklama gerekçesi sayıyorsunuz ama Bahtiyar Çolak ile ilgili iddiaları duymazdan geliyorsunuz."

‘BAHRİYAR ÇOLAK TANIK OLARAK DİNLENMELİ’

Demirtaş, Atadedeler örgütü yöneticiliğiyle suçlanan eski hakim Bahtiyar Çolak’ın 'itirafçı tanık' olduğu iddiasını hatırlattı ve bu davaya tanık olarak çağrılması gerektiğini söyledi.

“Süleyman Soylu ve Bahçeli ile ilişkin nedir? Talimat aldın mı? sorularını sormak istiyoruz" diyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Hukuksuzluğun dibini buldunuz. Anayasa, CMK, AİHM, AYM kararlarını takan yok. Hukuk dinleyen yok. Sizin durumunuzu anlıyorum. Eleğe dönmüş bir dava oradan yama yapsanız başka bir yerden patlıyor. Bu dava bir yıl sürecekse bir yıl, iki yıl sürecekse iki yıl her duruşmada 9 ay boyunca bizi organize suç örgütü lideri yargılamışsa bunu dile getireceğiz. Bu adam kabul etmiş, çıkmış kurduk demiş. İtirafçı beyanlarını alıp, yıllarca bizi yargılıyorsunuz. 9 ay boyunca bize yapmadığı şey kalmadı. Sözümü kesmeye çalıştı ama ortaya çıktı ki Bahçeli ve Soylu’nun emir talimatlarında çalışan bir suç örgütünün üyesiymiş. Bu delili bizden önce sizin toplamanız lazım. Mahkeme başkanı arkadaşınız, meslektaşınız olduğu için mi koruyorsunuz? Bu mahkeme başkanıyla 9 ay çalıştınız başkalarından talimat almadan sizi yönlendirmediğini nerden biliyorsunuz? Asıl konuşulması gereken bu.

'İMLERLE GÖRÜŞTÜĞÜ SORULMALI'

Kabul etmemiz mümkün değil. 9 aylık periyottaki her şeyin gözden geçirilmesi gerekir. Reddi hakim talebimiz ne kadar yerindeymiş, haklıymışız. Defalarca ‘Cübbenizi çıkarın altındaki rozeti görelim, siz de siyasetçisiniz biz de’ diye defalarca söyledik. Oradan bağırdı, çağırdı, ‘bizi itham edemezsiniz’ dedi ama ne olduğu ortada. Müzekkere yazın, savcılardan, HSK’den istemelisiniz. Bizlerin yargılamasında kimlerle görüşme yapmış, İçişleri Bakanlığı’na, MHP’ye gitmiş mi? Özellikle MHP Genel Başkanı Yardımcısı’nın attığı tweet saatindeki HTS kayıtları istenmelidir. Takke düştü, saç göründü. Bu aşamadan sonra ısrarım devam edecek. Mahkeme heyeti dediklerimizi yapmıyorsa üstünü örtüyordur. Hal hareket tavırlarınız adil yargılama yapmadığınız ortada.”

‘DURUŞMAYA NEDEN BAĞLANAMADIK’

Ardından söz alan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, dün görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumunda Kandıra ile herhangi bir SEGBİS bağlantısı kurulmadığını ifade ederek, “Dün öğleden sonra ne yaşandı, ne oldu? Biz duruşmaya SEGBİS üzerinden neden katılamadık?” diye sordu.

‘KUMPASIN GÖBEĞİNDESİNİZ’

Bu sorunların tekniki aksaklıkların ötesine geçtiğini söyleyen Yüksekdağ, “Kurulan akıl dışı sistem tüm realiteyi zorluyor. Tarihte eşi benzeri az görülür bir yargılama sergileniyor. Böyle bir sisteminin kurulmuş olmasının en önemli sebebi kaos ve karmaşa yaratmak. Ortalığı karıştır, öyle bir sistem kur ki bir yerden bir çatlama olsun sen oradan el çabukluğu marifet götür. İktidarın temel mantığı bu. İşi götürmek. Mantık neyi gerektirir? Aklı başında bir mahkeme başkanı ‘Hele bir ara vereyim bakayım’ der. Bir bakın sağınıza solunuza, önünüzü görün. Sizler ve bizler önümüzü görmeyelim diye kurulan bir kumpas var ve siz de bunun içindesiniz, göbeğindesiniz, bilinçli ya da bilinçsiz bilemem. Sürecin başından beri bilinçli bir parçası ve hatta odağı oldunuz. Mahkeme heyeti olarak bu kumpasın yönetim odağı oldunuz. Yangından mal kaçırır gibi 2022 sonuna kadar karar çıkarma peşindesiniz. Siyasi iktidar yardımıyla davanın kırığını onarmaya çalışırken olağan bir yargılamanın yapılamayacağı ortada."

Duruşmaya bir saat ara verildi.

Gündem