Demirtaş'tan mahkemeye 'gizli tanık' tepkisi: Heyetinizi de gizli yapın!

Demirtaş'tan mahkemeye 'gizli tanık' tepkisi: Heyetinizi de gizli yapın!
Kobanê davasında konuşan Selahattin Demirtaş, "Mahkemeye tavsiyem şu; heyetinizi de gizli yapın, sizin duruşma salonlarınıza gelmenize gerek yok, biz savunmalarımızı yazılı evlerinize göndeririz. Zaten duruşmalara savunma yapma isteğimiz yok" dedi.

IŞİD’in, Kobani’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP yöneticilerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’na devam edildi.

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve tutuklu siyasetçilerin yakınları ile çok sayıda avukat izledi.

'BU GİZLİ TANIKLARIN ŞAHIS OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

SEGBİS üzerinden yüzü ve sesi değiştirilen gizli tanık “Mahir”in dinletilmesine tepki gösteren siyasetçiler, “Korumak istediğiniz gizli tanıkların yaşam hakkı değil kumpas hakkıdır” dedi.

Duruşmada konuşan Avukat Ruken Gülağacı, “Hafta sonu gizli tanığı dinledim soruları gönderin’ diye bir durum yok. Kapatın o zaman dosyayı siz yargılayın biz gidelim. Burada insanların hayatları var. Madem gizli tank hayatı tehlikedeyse o zaman tanıklıktan çekilsin. Bunlar yalan, bize göre bu gizli tanıkların ‘şahıs’ olmadığını düşünüyoruz. Gizli tanık çok korkuyorsa çekilsin, hafta sonu gelip konuşmasın” dedi.

DEMİRTAŞ: SİZİ HUKUKA DAVET ETSEM 'O NEDİR' DERSİNİZ

Edirne Cezaevi’nde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise şöyle konuştu:

“Hukuk adına destan yazıyorsunuz, gizli tanığı koruma altındaki gizli tanığı bir kez daha gizli tanığa alıyorsunuz. Hukuk tarihinde böyle bir yaratıcılık var mı bilmiyorum ama yargılama başladığından beri siz bayağı yaratıcısınız. Aslında hukuksuzluk yapmıyorsunuz, bildiğiniz şeyi yapıyorsunuz. Hukuka davet etsem sizi ‘o nedir’ dersiniz. Bu kabul edilir mi? Mahkemeye tavsiyem şu; heyetinizi de gizli yapın, sizin duruşma salonlarınıza gelmenize gerek yok, biz savunmalarımızı yazılı evlerinize göndeririz.

'DAVAYA KATILMAYACAĞIM'

Zaten duruşmalara savunma yapma isteğimiz yok, avukatlara ve halkımıza duyduğumuz saygıdan duruşmalara çıkıyoruz. Siz bugün bariz kanunsuz ara kararınızı yerine getirmede ısrarcı olursanız, ki gizli tanık var mı? yok mu? dinlediniz mi? dinlemediniz mi? onu da bilmiyoruz. Size de güvenmiyoruz. Eğer gizli tanık buraya getirilip dinlenilmeyecekse ben bu davaya katılmayacağım sizi protesto edeceğim."

KIŞANAK: YÜZÜ OLMAYAN, SESİ OLMAYAN KİŞİNİN NE CAN GÜVENLİĞİ OLACAK

Kocaeli Cezaevi’nde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak da tepki göstererek şöyle konuştu:

“Gizli tanık dinlenme rızasını göstermesine rağmen siz bunu ortadan kaldırıyorsunuz. Yüzü olmayan, sesi olmayan, kişinin ne can güvenliği olacak. Bu artık gülünecek bir durum değil. SEGBİS’teki karanlıkta mı kimliği deşifre olacak. Bütün bunlara karşı bu davanın aktörleri bir bir döküldü. Gizli tanıklar korkmadı, Ahmet Altun korktu. Korunmak istenilen gizli tanıkların yaşam hakları değil elinizdeki kumpas hakkıdır. Saray size bir yetki vermiş siz de bu kumpas açığa çıkmasın diye kendinizi koruma altına alıyorsunuz.

Bu kumpas çökecek, bugün bu kararları alanlar hukuk karşısında hesabını verecek. Ortada yaşam hakkını korumak yok, yalanı korumak, kumpası korumak var. Yalanların, dolandırıcılığın önünü kapatmaya çalışıyorsunuz. Dinlediğiniz, bütün yalanların ortaya çıkmış ‘sözde’ tanıkların beyanlarına dair söz kurmadan, siz bu yalanları kapatacak bir durumla karşımıza çıktınız."

YÜKSEKDAĞ: DAVA ÇÖKTÜ, GÖRÜNTÜYÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da konuşmasında, savunmanın bütün haklarının gasp edildiğini belirtti. Yüksekdağ, “AKP sarayın hukuk sistemindeki son icadıdır. Yargılananları savunmasız bırakmak için icat edilmiş şey. Bu davanın siyasetten ve hukuken tükenmişliğin önüne geçmek için alınan bir karar. Yargılama yapmıyorsunuz, doğrudan yasama erkinin bir uzantısı gibi davranıyorsunuz. Davayı kurtarmaya çalışıyorsunuz ama dava çöktü, siz görüntüyü kurtarmaya çalışıyorsunuz. Bu davanın karakteri karaktersizlik. Hukuki olarak bir karakteri yok. Dünyadaki hangi emsalle benzetiyorsunuz. Hiçbir karakteri yok, karakteri olmayan insanın halkta karşılığı olmadığı gibi karakteri olmayan davanın da karşılığı olmaz” diye konuştu.

KUBİLAY: DÜĞME YANLIŞ İLİKLENDİ VE ÖYLE DEVAM ETTİ

HDP eski parti sözcüsü Günay Kubilay da gizli tanıkların olduğu yerde açıklık olmadığını ifade etti. Günay, “Bir kere davada düğme yanlış iliklendi ve öyle devam etti. Bir gizli tanık neden ikinci kere gizlenme ihtiyacı duyar? Ortada hakikaten yaşamsal bir tehlike var mı? Daha önceki gizli tanıkların dinleme yöntemi, fiziksel görüntü ve orijinal görüntü vermiyordunuz. Aradaki fark gizli tanığı sorgulamadan kaçırıyorsunuz. Bu konuşmalar olmasaydı, bize fiziksel görüntüsü ve orijinal sesi olmayan birini dinletecektiniz. İnanılmaz bir komplonun içerisindeyiz. Elimizde kağıt kalem dışında ne var. Mekanik dinlediğim bir şeyden soru sorma hakkım olsa ne olur olmazsa ne olur. Hayatımda böyle bir şey görmedim" diyerek tepki gösterdi.

Siyasetçilerin itirazlarının ardından avukatlardan Ali Bozan, hafta sonu dinlenen gizli tanıklara dair itirazlarını sundu. Bozan, mahkeme heyetinin hafta sonu hukuksuz bir işlem yaptığını ve ara karardan vazgeçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu kayıtların imha edilerek dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz. Birileri bir senaryo yazmış, siz de oynamışsınız. Bizimde izlememizi istiyorsunuz. Bu hukuksuzluğa ve usule katkı sunmak istemiyoruz. Biz izlemeyeceğiz siz izleyin ara kararınızı bekliyoruz” dedi.

İDDİA MAKAMINA GÖRE GİZLİ TANIK DİNLEMEK USULE UYGUN

Avukat ve siyasetçilerin itirazlarının ardında iddia makamı söz aldı. Gizli tanıkların ‘can güvenliğini’ öne süren iddia makamı, mahkeme heyetinin gizli tanıkları “usule” uygun dinlenildiğine karar vererek, soruların mahkeme heyetine verilerek, cevaplandırılmasına ve itirazların reddini talep etti.

TALEPLER REDDEDİLDİ, SALON TERK EDİLDİ

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 29’ncu celsede verilen kararın ve gerekçelerin nazara alınarak, tutukluların ve avukatların 29’ncu celsede hafta sonu dinlenilen kayıtlarının duruşmada izletilmemesi yönündeki talepleri reddetti. Mahkeme heyeti, ABC123’ün dinlenileceği ve soru sorma hakkının kullanılacağını, SEGBİS üzerinden ifadesi alınan gizli tanık Mahir Ulaş ve Seher’in kayıtlarının izlenilmesine karar verdi.

Mahkeme heyetinin verdiği kararının ardından tutuklu siyasetçiler ve avukatlar duruşma salonu terk etti. (MA)

Gündem