Ayasofya'da yeni dönem: Turistler için bilet gişesi geliyor

Ayasofya'da yeni dönem: Turistler için bilet gişesi geliyor
Ayasofya'da yeni bir dönem başladı. İbadet ve turistik gezinin bir arada olduğu Ayasofya'da artık bilet gişesi konulacak. Turistlerden 25 euro giriş ücreti alınacak olan uygulama 15 Ocak'ta başlıyor.

Ayasofya'da yeni dönem 15 Ocak'ta başlıyor.

Ayasofya'ya ibadet için gelenlerle tarihî yapıyı kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma çalışmalarında sona gelindi.

Turist ziyareti ile ibadet için gelenlerin girişini belirlemek üzere bilet gişesi konuldu. Bilet gişesi, ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının, III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırıldı. Gişe 15 Ocak itibariyle hizmete girecek.

ayasofya-002.png

Yapılan düzenlemeler arasında, güvenlik kameraları ile yangın algılama ve acil anons sistemleri de bulunuyor. Caminin galeri katındaki mermer kaplamalarda ve ahşap korkuluklarda ise temizlik ve koruma çalışmaları Bilim Kurulu’nun onay ve danışmanlığıyla restoratör ve konservatörler tarafından yapıldı.

Tarihi yapının güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampası ile girişlerin kontrollü bir şekilde sağlanacağı Ayasofya'da ziyaretçiler galeri katına ulaştırılarak kuzeydoğu yönündeki rampa ile de çıkışları sağlanacak.

Galeri bölümünde, camii harim katı ile Osmanlı Dönemi ekleri görülebilecek.

aysofya.png

Ziyaretçiler bu bölgeden cennet-cehennem kapısından geçerek, bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaikleri de inceleyebilecek.

23 dilde bilgi alabilecekler

Öte yandan yeni dönemde Ayasofya’da QR kod uygulamasıda hayata geçirilecek. Bu uygulama sayesinde kulaklıklı sistem ile ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri de rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecek.

Ayasofya'ya turistik amaçla gelen yabancı turistlerden 25 euro giriş ücreti alınacak. (Kısa Dalga)

Gündem