Denge ve Denetleme Ağı, 14 Mayıs için kolları sıvadı: 'Gözümüz Demokraside'

Denge ve Denetleme Ağı, 14 Mayıs için kolları sıvadı: 'Gözümüz Demokraside'
Bünyesinde 300'e yakın sivil toplum örgütünü barındıran Denge ve Denetleme Ağı (DDA) 14 Mayıs seçimleri ve sonrası için "Gözümüz Demokraside" başlıklı bir seçim kampanyası başlattı.

ANKARA


Bünyesinde 300'e yakın sivil toplum örgütünü barındıran Denge ve Denetleme Ağı (DDA) 14 Mayıs seçimleri ve sonrası için "Gözümüz Demokraside" başlıklı bir seçim kampanyası başlattı. Seçim kampanyasının basına tanıtımı için düzenlenen etkinlikte konuşan DDA Genel Direktörü Hayriye Ataş, "Seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesine katkıda bulunmak için çalışıyoruz" dedi.

Etkinlikte DDA Koordinasyon Grubu Üyesi Çağlar Karakış, DDA Genel Direktörü Hayriye Ataş, DDA Ağ Temsilcisi Muratcan Işıldak, DDA Ağ Temsilcisi Zübeyde Ozanözü ve DDA AR-GE Koordinatörü Hakan Yavuzyılmaz yer aldı. Ataş ve Yavuzyılmaz'ın sunumuyla başlayan kampanya tanıtımında Muratcan Işıldak ve Zübeyde Ozansü söz aldı. Işıldak, "Kampanyayı demokrasiyle şahlandıralım" derken Ozansü ise "Daha özgür bir dünya ve daha yaşanabilir bir Türkiye için gözümüz demokraside diyeceğiz" ifadelerini kullandı. Ardından vatandaşların demokrasi taleplerini anlattıkları kısa bir video izletildi.

'Cumhuriyetin ikinci yüzyılı' vurgusu

Cumhuriyetin ikinci yüzyılında gerçekleşecek ilk seçimlerde önemli bir kampanya hazırladıklarını kaydeden Ataş, "Seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesine katkıda bulunmak için çalışıyoruz" dedi.

'Kutuplaşmanın aşılması için çabalıyoruz'

Kampanyanın 3 sac ayağının bulunduğunu ifade eden Yavuzyılmaz ise "Bunların ilki 'adil ve özgür seçimler. Bu konuda uluslararası standartların takipçisi olmaya çalışıyoruz. İkincisi kutuplaşmanın aşılması, bizler bunun için çabalıyoruz. Üçüncüsü ise 'sistemin vatandaş nezdinde ana akımlaştırılması" dedi.

hakan.jpg
DDA AR-GE Koordinatörü Hakan Yavuzyılmaz

Kampanyanın hedef kitlesi: Vatandaşlar, siyasi partiler ve medya

Kampanyanın asıl hedef kitlesinin vatandaşlar, siyasi partiler ve medya olduğunu vurgulayan Ataş, kampanyanın temel amaçlarından birinin de 'aktif vatandaşlık' olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

"Katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi güçlendirecek olanın 'aktif vatandaşlık' bilinci olduğu inancıyla yürütülecek çalışmalarla; aktif vatandaşlık nedir, nasıl aktif vatandaş olunur gibi bilgilendirici ve teşvik edici yazılı ve görsel içerikler sunulacak."

hayriye-atas.jpg
DDA Genel Direktörü Hayriye Ataş

Türkiye'nin dört bir yanında 'Demokrasi Atölyeleri' düzenleniyor

"Bu kapsamda DDA, Demokrasi Atölyeleri de gerçekleştiriyor. Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen atölyelerde katılımcılar, nasıl bir Türkiye'de yaşamak istediklerini ve tespit edilen sorun alanlarına yönelik çözüm önerilerini, kendilerini siyasi partiler olarak düşünerek, seçim bildirgeleri aracılığıyla 'yetki sahibi aktörler' olarak dile getiriyorlar."

Ataş, bu atölyelerin ardından yaklaşık 600 kişinin katkısıyla oluşturulan bir 'Vizyon Belgesi' çıkartılacağı bilgisini de paylaştı.

6 başlık altında üretim

"Gözümüz Adaylarda", "Gözümüz Taleplerde", "Gözümüz Sandıklarda", "Gözümüz Meclis'te", "Gözümüz Partilerde", "Gözümüz Medyada" başlıkları altında seçim sürecinin izleneceğini söyleyen Ateş, "Üretilen bilgi notları, politika belgeleri, analiz raporları, video içerikleri hedef kitleye ulaştırılacak" dedi.

Gözümüz Demokraside kampanyasının amaçları ise şöyle sıralandı:

  • Seçim sürecinde, vatandaşların oy tercihlerini yaparken "aktif vatandaşlık" bilinciyle, demokratik haklarını bilerek hareket etmelerine katkı sağlamak.
  • Siyasi partilerin ve vatandaşların demokratik seçim kriterleriyle ilgili bilgi ve farkındalık sahibi olmalarını sağlayarak seçimlerin adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesine katkı sunmak.
  • Yaklaşan seçim sürecinde kutuplaşmanın aşılmasına ve toplumun ortak taleplerinin karar vericilere, siyasi partilere ulaşmasına aracı olmak.
  • Vatandaşların gündelik hayatta yaşadıkları toplumsal ve ekonomik kriz kaynaklı sorunların denge ve denetleme mekanizması ile ilişkisini ortaya koymak ve farkındalık yaratmak.

Kampanya kapsamında üretilecek içeriklerden bazıları ise şöyle:

  • 2018 Seçim Bildirgeleri Üzerinden Türkiye'nin Denge ve Denetleme Karnesi
  • Demokratik Seçimlerde Medyanın Rolü
  • Parti-içi Demokrasi ve Türkiye'de Aday Belirleme Süreci
  • 2018 Seçim Vaatleri İncelemesi
  • Milletvekili Aday Profili
  • Seçim Bildirgelerinde Denge ve Denetleme ve Ortaklaşan Ana Temalar
  • Arşivlerde Meclis
  • 27. Dönem Milletvekili Karnesi
  • 27. Yasama Dönemi Performans Değerlendirmesi
  • Seçimin Demokratik Kriterler Üzerinden Değerlendirilmesi

Öte yandan Denge ve Denetleme Ağı, seçim gündemiyle alakalı Kısa Dalga'da her hafta bir podcast yayını hazırlayacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem