Deprem bölgesindeki kadın işsizliği Türkiye genelinin üstünde

Deprem bölgesindeki kadın işsizliği Türkiye genelinin üstünde
DİSK/Genel-İş Sendikası’nın raporuna göre, deprem bölgesinde istihdam edilen kadınların yarısından fazlası kayıt dışı çalıştırılıyordu.

DİSK/Genel-İş Sendikası, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kadın Emeği raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye'de kadın işsizliğinin AB ve OECD ülkelerinden 2 kat fazla olduğu belirtilerek "Deprem bölgesinde istihdam edilen kadınların yarısından fazlası kayıt dışı çalıştırılıyordu" bilgisi verildi.

T24’de yer alan habere göre, raporda Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçekleştiği bölgede kadın istihdamının düşük olduğu hatırlatılarak, "Deprem öncesi dönemde Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde kadınların işgücüne ve istihdama katılımı oranları düşüktür. Bölgede işgücünün yüzde 73’ü (2 milyon 292 bin) erkeklerden, yüzde 26,7’si (837 bin) kadınlardan oluşmaktadır. Toplam istihdamın yüzde 74’ü olan 1 milyon 987 bini erkeklerden; yüzde 25,6’sı olan 695 bini ise kadınlardan oluşmaktadır. Deprem ile birlikte kadın istihdamının çok ciddi bir şekilde düşeceği görülmektedir" denildi.

Deprem bölgesinde kadın işsizliği yüzde 16,8

Deprem bölgesindeki kadınların işsizlik oranının, ülke genelindeki kadınların işsizlik oranından yüksek olduğu vurgulanarak "2021 yılında ülke genelinde kadın işsizlik oranı yüzde 14,7 iken deprem bölgesinde bu oran 2,1 puan fazla olarak yüzde 16,8’dir. Türkiye’deki toplam kadın işsizliği 2021 yılında 1,5 milyondur. Toplam kadın işsizliğinin yaklaşık yüzde 10’ununu (141 bin kadından fazlası) da deprem bölgesinde yaşayan kadın işsizler oluşturmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Deprem bölgesindeki kadınların yüzde 52'si kayıt dışı çalıştırılıyordu

Deprem bölgesindeki kadınların sosyal güvenceden yoksun olduğu belirtilen raporda, istihdam edilen kadınların yarısından fazlasının kayıt dışı çalıştırıldığı aktarıldı. Rapora göre, istihdam edilen kadınların yüzde 48’i sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı çalıştırılırken, yüzde 52’si kayıt dışı çalıştırılıyordu.

Cinsiyet açığı yüzde 34,3

Türkiye'de kadın işsizliğinin AB ve OECD ülkelerine göre daha fazla olduğu vurgulanan raporda, "Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 34,3 iken erkek istihdamı yüzde 70,7’dir. OECD ve AB üye ülkelerin ortalamalarına baktığımızda; kadın-erkek istihdam oranlarının birbirlerine yakın, dolayısıyla da istihdamda cinsiyet açığının daha düşük olduğunu görülmektedir. OECD üye ülke ortalamasında kadın istihdamı yüzde 62,4, cinsiyet açığı yüzde 14,2; AB üye ülke ortalamasında yüzde 65, cinsiyet açığı yüzde 9,9 iken Türkiye’de bu oran ülke ortalamalarının yarısı kadar olup yüzde 34,3’tür. İstihdam da cinsiyet açığı ise yüzde 36,4’dür" denildi.

Son 5 yılda kadın istihdamının yalnızca 1,9 puan arttığı aktarıldı. (Kısa Dalga)

Kadın