Deprem konutları maliyetin iki buçuk katına ihale edilmiş!

Deprem konutları maliyetin iki buçuk katına ihale edilmiş!
Adıyaman Kahta’da 716 bin liraya mâl edilecek bir dairenin, 1 milyon 558 bin liraya halka satılacağı belirtildi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, deprem bölgesi Adıyaman’da Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) temsilcisi Ufuk Bayır, Mimarlar Odası temsilcisi Fevzi Dost ve şehir plancısı Mehmet Ali Adıyaman’la bir araya geldi.

Uzmanlar, Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Çobanlı mahallesinde 297 konut ve 4 dükkanlı ticaret merkezi inşaatıyla ilgili Babacan’a bilgi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın depremden bir hafta sonra açıkladığı yapının yaklaşık maliyetinin 6 bin 825 lira olduğu, ancak 15 bin liraya ihale edildiği belirtildi.

Görüşmede konuşan mimar Fevzi Dost, “Devlet, 11 Şubat 2023’te 2023 için yapı yaklaşık maliyetlerini açıkladı, her yıl açılar. ‘En yüksek konut’ dediğimiz, 30 metreden yüksek, iki asansörlü, iki merdivenli yüz konut yapmanın bedeli 6 bin 825 TL. Bu yıl Adıyaman’daki verilen ihalede bu oran 15 bin TL. İçinde sosyal donatı yok. 4-5 katlı ve asansör bir tane. Burası Kahta. Devlet ‘Sen bunu çift asansör koysan, çift merdiven koysan, kapalı otopark koysan 716 bin lira tutar’ diyor. Peki ihale ne kadara verildi? 1 milyon 558 bin TL’ye. Yani 716 bin liraya mâl edecek yeri 1 milyon 558 bin liraya halka satacaklar” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine en lüks malzemeden beş yıldızlı otel yapmanın dahi metrekare maliyetinin 20 bin lira civarında olduğunu söyleyen Babacan, ihaledeki fahiş fiyata dikkat çekti.

Bu parayı depremzede ödeyecek

Ziyareti sırasında Babacan’a eşlik eden DEVA Partisi Halkla İlişkiler Başkanı Mehmet Emin Ekmen, “Devlet bu rakamı depremzeden alıyor. İhaleyi alan X firması oturduğu yerden yüzde 30-40 kırımla işi taşerona devrediyor” dedi.

İnşaat malzemelerinin siparişi ihaleden önce verilmiş

İnşaat sektöründen öğrendiği bir bilgiyi aktaran Babacan, şunları söyledi:

“İkinci hafta Adana’daydık. ‘Üretici firmalardan duyuyoruz, firmalar çok büyük malzeme siparişi veriyor’ dediler. Daha ihale yok. Çünkü nereye gideceği belli. Seramik, demir… İnce inşaat malzemesi. Fabrikalara depremin ikinci haftası siparişler verilmiş. Nereye gideceği, ne olacağı belli.” (Kısa Dalga)

Gündem