Deprem sonrası İstanbul'a umut yolculuğu: Bazıları dönmeyi düşünmüyor

Deprem sonrası İstanbul'a umut yolculuğu: Bazıları dönmeyi düşünmüyor
Depremde evleri yıkılıp kentlerini terk etmek isteyen insanlar, İstanbul'a geldi. Kimi geri döneceğini söylerken, kimi de artık İstanbul'da kalacağını ifade etti.

Kahramanmaraş'taki çifte deprem bugün dördüncü gününde. Deprem bölgesinden tahliye uçuşları hız kesmeden sürüyor.

Adana, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya'dan gelen uçaklar, başta İstanbul olmak üzere çevre illerdeki akrabalarının yanına sığınmak isteyen depremzedeleri taşıyor.

İstanbul Havalimanı'nın iç hatlar geliş terminalinde depremzedelerin gelişleri nedeniyle yoğunluk yaşanıyor.

Depremin vurduğu şehirlerini terk etmek zorunda kalanlardan kimileri geri dönmeyi hiç düşünmezken, kimileri ise bir müddet yakınlarının yanlarında kaldıktan sonra durumu değerlendirmeyi planlıyor.

Depremzedeler şehirlerindeki son durumu ve yaşadıkları zorlu yolculuklarını anlattı.

Cami ve parklarda kaldık

Gaziantep'ten 9 kişilik ailesiyle birlikte gelen Veysi Çınar, İstanbul'da yaşayan iki kardeşinin yanına sığınacaklarını belirtti.

Depremin ardından 3 gün boyunca cami ve parklarda kaldıklarını aktaran Çınar, şunları söyledi: "Gaziantep'te yaşamaya dair çeşitli zorlukları var. 20 aylık 2 bebekle buraya geldik. Ne kadar kalacağımızla ilgili bir şey söylemek çok zor. Gaziantep'teki evlerin hemen hemen hepsi depremde darbe aldı. Orada muhakkak ki yetkililerin gelip 'Bu binada oturulabilir' demesinden sonra ancak evimize geçebiliriz. 3 gündür camilerde, parklarda kalıyorduk. Burada iki kardeşim var. Onların yanında belli bir süre kalacağız. İstanbul'dan bir süre çıkmayı düşünmüyoruz. Hızlı tahliyemizde hiçbir sorun olmadı."

Artık dönmeyecek

Eşi ve 4 çocuğuyla birlikte Gaziantep'ten gelen Ali Osman Çelebioğlu ise 19 yıldır yaşadığı Şahinbey ilçesine dönmeyi düşünmüyor.

Çelebioğlu, kendilerine yeni bir hayat kuracaklarını belirterek, şunları söyledi: "Akşam 5 gibi havalimanındaydık. Gece 3'de bilet aldık. Gaziantep merkez Şahinbey'de yaşıyoruz. 4 gün sokakta yattık. Baktık olacak gibi değil. Can pazarı var. Mecbur İstanbul'a gelmek zorunda kaldık. Burada akrabalarımız var. Onların yanında kalacağız. Artık dönemeyiz. Yeni bir hayat çizeceğiz kendimize... O taraf bizim için bitti gibi. Artık burada ekmeğimizin peşine düşeceğiz. Mesleğim şoförlük. Çok şükür kurtulduk. Ailem; eşim çocuklarım buradalar."

Hatay-İstanbul 24 saat...

Öğretmen Halil Hakan Samsaklıoğlu ise eşi ve çocuklarının yanı sıra annesi, babası yanına alarak İskenderun'dan dün yola çıktıklarını ve 24 saatlik bir yolculuğun ardından İstanbul'a geldiklerini dile getirdi.

Samsaklıoğlu, yaşadıkları şehrin depremde çok ağır hasar aldığını aktararak şöyle devam etti: "İletişim yok elektrik yok, su yok, doğalgaz yok. Araçlarımız var ancak benzinliklerde yakıt yok. Olan yakıtımızla araçların içinde ısınmaya çalıştık. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde ne yapabiliriz diye bakmaya başladık. 'Oradan nasıl çıkabiliriz'in derdine düştük. Ankara'dan İskenderun'a yardım getiren bir minibüsü ayarladık. Oradan Ankara'ya geldik. Dün saat 16.00'dan beri yollardayız. Geri dönebileceğimizi düşünemiyoruz. Kendi evime girmeyeceğim çünkü güvenli göremiyorum. Eşim ve çocuklarımla bu psikolojide hareket ettiğimiz için o eve geri dönüşümüz olmayacak. İskenderun'a dönüşüm olsada o eve dönüşümüz olmayacak. Burada teyzem var. Eşimin teyzesi var. Akrabalarımıza sığınıyoruz. Bu sürecin kısa olacağını da düşünmüyoruz."

Öte yandan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada depremin ikinci ve üçüncü gününde 44 bin 716 kişiyi deprem bölgesinden tahliye ettiklerini, bugün için de planlanan 179 tahliye seferiyle 30 bin 318 depremzedenin taşınacağı bilgisini paylaştı. (DHA)

Gündem