Deprem yönünden 'risksiz' denen Kırklareli'de kiralık ev kalmadı

Deprem yönünden 'risksiz' denen Kırklareli'de kiralık ev kalmadı
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 'risksiz' olarak gösterilen Kırklareli'ye özellikle İstanbul'da göç başladı. Hal böyle olunca kentte kiralık daire bulmak güçleşti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kırklareli, 'deprem riski' bulunmayan iller arasında gösterildi. Bu durum, kentteki ev ve arsa fiyatlarını etkiledi. Büyük talep oluştu.

Lüleburgaz, Babaeski ve Vize ilçelerinde ev ile arsa fiyatları 3'e katlanırken, kentte kiralık daire sıkıntısı başladı.

Konut fazlası artık yok

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, 1 - 2 yıl önce kentte 7 - 8 bin konut fazlası bulunduğunu, bunların tümünün satıldığını, kiraların tümünün de yükseldiğini ifade etti.

Kesimoğlu, 83 bin nüfuslu küçük bir şehir olduğunu belirterek "Birdenbire hormonlu bir büyümeyle karşı karşıya kalırsak mevcut sorunlarımız içinden çıkılmaz hal alan bir yumağa dönüşür. Devletin bu konuda bir politika üretmesi lazım" dedi.

'Hiçbir zaman böyle talep görmedik'

Kırklareli'de 20 yıldır emlakçılık yapan Fatih Türköz, İstanbul'dan bölgeye yoğun bir talep olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hiçbir zaman böyle bir talep görmedik. Yaklaşık 20 yıldır sektördeyiz. İstanbul bölgesinden özellikle bu bölgeye yoğun bir talep var. Afet bölgesinden de bir talep görüyoruz. Fakat yer karşılama konusunda sıkıntımız büyük. Trakya, toprakları zaten zamanında peyderpey satıldı ve bu talebi de karşılayamıyoruz. Özellikle arsa, arazi, tarla; sonrasında daire. Kiralık problemi var. Kiralık ev kalmadı. Satılıklarda da günbegün enflasyon sonucunda fiyatlar artmaya başladı. Elde olan imkanları değerlendiriyoruz. Fakat elimize ürün gelmiyor. Ürün gelmediği için de tüketiciye ulaştıramıyoruz. Talepte yüzde 60-70 artma söz konusu. Telefonların çalmasından belli oluyor."

Arsalar üçe katladı

Özellikle arsa fiyatlarının 3'e katlandığını söyleyen Türköz, "Depremden önce Kırklareli merkezde güzel bir mahallede 2+1 daire 900-950 bin TL aralığında bulunurken, şu an 1 milyon 100 - 1 milyon 250 bin TL civarında bulunabiliyor. Çok fiyat artışı olmadı. Ama arazilerde, özellikle tarla ve arsa yatırımlarında 6-7 ay öncesinde 30-40 bin dönümü çalıştığımız bölgelerde şu anda tam 3'e katlamış vaziyetteyiz. 120 bin, 150 bin gibi rakamlar konuşuluyor" diye konuştu.

Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Göksal Çiğdem ise iklim krizi nedeniyle su kaynaklarının yeterli olmadığını, bu nedenle göçün sınırlı olması gerektiğini söyledi. Çiğdem, doğal kaynakların yetip yetmeyeceğinin araştırılmasını talep etti. (DHA)

Gündem