Depremde 30 kişi ölmüştü: İzmir'de yıkılan binayı denetlemekle sorumlu iki belediye görevlisine dava

Depremde 30 kişi ölmüştü: İzmir'de yıkılan binayı denetlemekle sorumlu iki belediye görevlisine dava
İzmir'deki depremde 30 kişinin öldüğü Emrah Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili soruşturmada 2 belediye görevlisine 22 yıl 6’şar ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayraklı'daki Emrah Apartmanı'nda 30 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı.

Emrah Apartmanı'na yargılama sürerken, yapı ruhsatının düzenlendiği tarihte Bornova Belediyesi'nde görevli imar işleri müdürü olan Mehmet Ali U. ile betonarme tetkik masasında görevli inşaat mühendisi Şerife Seyhan H.'ye bir daha daha açıldı.

İki isim hakkında ‘projedeki kusurlara rağmen onay vermiş olmaları sebebiyle ölüm olayında sorumlu oldukları' ve 'üzerlerine atılı suçlardan haklarında kamu davası açmaya yeterli şüpheye ulaşıldığı' gerekçesiyle iddianame hazırlandı.

İki dava birleştirildi

Mehmet Ali U. ve Şerife Seyhan H. için ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6'şar ay hapis cezası istenen iddianame, ana davanın görüldüğü 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Mehmet Ali U. ve Şerife Seyhan H.’nin dosyası, yıkıma ilişkin fenni mesul Turgay Akkoçlu ve müteahhit Hayati Uzun'un yargılandığı ana davayla birleştirildi.

Eksik üzerine eksik

Dokuz Eylül Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporuna da iddianamede yer verildi.

Bilirkişi raporunda Emrah Apartmanı'nın projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedenleriyle yıkıldığı belirtildi.

Binanın statik hesabında ise bazı perdelerdeki boyuna donatı seçimlerinin yetersizliği ile deprem yükü hesaplarının, etriye hesaplarının, bina yer değiştirme hesaplarının 1975 tarihli Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmaması nedeni ile statik proje müellifinin ve statik betonarme projeye onay verenlerin sorumlu olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

'Tespit mümkün değildi'

İddianamede Mehmet Ali U. ve Şerife Seyhan H.'nin ifadelerine de yer verildi.

Mehmet Ali U. ifadesinde, yapı kullanma izni verilmesi aşamasında yapının tümünün tamamlanmış, sıva, badana ve boya işlemleri bitmiş olduğundan tespit yapmanın mümkün olmadığını söylediği belirtildi.

Şerife Seyhan H. de ifadesinde önüne gelen projeyi 1975 yılında yürürlükte bulunan deprem yönetmeliği mevzuatına göre ve o tarihteki teknik şartlara ve imkanlara göre inceleyip onayladığını söylediği kaydetti.

Şerife Seyhan H., projenin uygulama aşamasında kullanılan malzemeleri denetleme ve inceleme imkanının bulunmadığını ifade ettiğine de iddianamede yer buldu.

'İmalat ve denetim hatası'

Mahkemenin iddianameyi değerlendirme sürecinde, yeniden istediği bilirkişi raporunda da "Ruhsat eki betonarme hesaplarda yönetmeliğe uygun olmayan hususlar bulunmakla, meydana gelen depremin büyüklüğü de dikkate alındığında yıkımın imalat ve denetim hatasından meydana geldiği tespit edilmiştir" ifadesi yer aldı.

Şerife Seyhan H. ve Mehmet Ali U. 4 Mayıs'ta hakim karşısına çıkacak. (DHA)

Gündem