Depremde ağır hasar gören belediye binasının, kolonlar araç rahat geçsin diye kesildiği iddia edildi

Depremde ağır hasar gören belediye binasının, kolonlar araç rahat geçsin diye kesildiği iddia edildi
Siverek’te, belediye binasının kolonlarının 'araç rahat girebilsin' denerek kesildiği iddia edildi. Depremde hasar gören binayla ilgili belediye, “Hiçbir taşıyıcı kolonunu kesmedik” dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede hasar gören ve boşaltılan Siverek Belediyesi binasındaki kolonların 'araç rahat girebilsin' diye kesildiği iddia edildi.

Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre binanın ağır hasarlı hale gelmesine daha önce kolonlarının kesilmesinin neden olduğu iddia edildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, AK Partili Ayşe Çakmak başkanlığındaki Siverek Belediyesi’nde kolon kesme iddialarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

‘Gerçek ise araştırılsın, yok ise açıklansın’

HEDEP Milletvekili Şenyaşar iddialara ilişkin şunları söyledi: “Bundan yaklaşık bir ay önce Siverek ilçemize halk ziyaretinde bulunmuştum. Orada vatandaşlar bir su sıkıntısını dile getirdiler, bir de belediye binasının şu anda kullanılmadığını ve belediye binasının kolonları kesildiği için ağır hasarlı çıktığı iddiasını belirttiler. Bu durumu hem vatandaşlarımız hem de belediye encümenlerimiz bizlere iletti. Biz de dedik ki böyle bir iddia gerçek ise araştırılsın, yok ise açıklasın resmi olarak.”

‘Taşıyıcı kolonlardan hiçbiri kesilmemiştir’

İddialara ilişkin Gazete Duvar'a konuşan Siverek Belediyesi’nden bir yetkili şu açıklamayı yaptı: “Taşıyıcı kolonlardan hiçbiri kesilmemiştir. Binamız depremden sonra ağır hasarlı çıktı. Eski, 30 yıllık bir bina olduğu için. Başkan da arkadaşlarımızı ve vatandaşlarımızı riske atmamak adına hemen boşalttı. Depremin hemen akabinde boşalttık. Kimseyi içeri almadık. Ağır hasarlıydı problemli bir binaydı zaten.”

Yetkili binanın eski olduğu vurgusunu yineleyerek “Taşıyıcı kolonlarını kesecek kadar büyük bir tehlikeyi kimse göze almazdı” dedi.

‘Belediye binasının üst katında yapılan odada kolonların kesildiğine dair iddialar var’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Belediye Meclis Üyesi Aysun Avcıkıran ise konuya dair “6 Şubat depreminden sonra Siverek Belediye binası boşaltıldı. Boşaltıldıktan sonra bütün birimler farklı farklı yerlere geçtiler ve aldığımız ciddi duyumlarda kolon kesildiğini belirtildi. Biz de onun üzerine bir önerge verdik. Başkan Ayşe Çakmak ‘kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir’ diye ilk önergemize açıklama yaptı. Ama daha sonra biz duyduk ki ‘araç rahat girebilsin’ diye alt kolun kesilmiş. Yani böyle dair iddialar var. Önceki dönem Belediye Başkanı Resul Yılmaz döneminde araç rahat girebilsin diye araç giriş kısmında kolon kesildiğine, mevcut Belediye Başkanı Ayşe Çakmak döneminde ise belediye binasının üst katında yapılan odada kolonların kesildiğine dair iddialar var. Bu iddialar ilçe halkı arasında da çok yaygın bir şekilde konuşuluyor" açıklamasında bulundu.

‘İki önergemiz de kabul edilmedi ve bu konuda herhangi bir araştırma yapılmadı’

Avcıkıran iddiaları Belediye Meclisi’ne araştırılması için sunduklarını ancak sözlü olarak iddiaların reddedildiğini ve araştırma yapılmadığını belirtti.

“Önergemiz resmi olarak dikkate alınmadı” diyen Avcıkıran şöyle devam etti: “Beş ay sonra, ağustos ayında iddiaları yeniden gündeme getirdik ve Meclis’e önerge verdik. Ancak bu önergemiz de dikkate alınmadı. Yani iki önergemiz de kabul edilmedi ve bu konuda herhangi bir araştırma yapılmadı. Kolon kesilip kesilmediği iddialarının araştırılmasını istiyoruz."

‘Kolonlar kesilmiş bu bariz görünüyor’

CHP Siverek Gençlik Kolları Başkanı Selahattin Bozdoğan ise “Alt katta bodrum tarafında kolon kesim meydana gelmiş. Binanın kolonları önceki belediye başkanı döneminde kesilmiş. Elimde videolar da var. Bodrumun ne halde olduğunu gösteriyor bu videolar yani kolon kesilmiş bu bariz bir şekilde belli. Biz bu durumun araştırılmasını istiyoruz” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem