Depremden sonra Hatay'da sağlık hizmeti raporu: 'Etkili bir biçimde verilmiyor'

Depremden sonra Hatay'da sağlık hizmeti raporu: 'Etkili bir biçimde verilmiyor'
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın hazırladığı raporuna göre Hatay'da sağlık hizmetinin etkili bir biçimde verilemediği kaydedildi.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), depremin yıkıcı etkisini gösterdiği Hatay’daki sağlık kurumlarının faaliyetleri ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını anlatan bir rapor hazırladı.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre depremden sonra hastanelerde bir yoksunluk durumu olduğuna vurgu yapılan raporda sağlık hizmetinin etkili bir biçimde verilemediğine dikkat çekildi. Raporda, sağlık kurumu ve hastanelerdeki eksiklikler sıralandı.

'Bu kurum hastaneden ziyade yalnızca birinci basamak sağlık hizmetlerini verebiliyor'

Raporda Defne Devlet Hastanesi’ndeki sorunlar şöyle anlatıldı: “Defne Devlet Hastanesi’nde acil giriş alanı yok, bekleme salonu yok, yoğun bakım ünitesi yok. Sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor, bu nedenle sağlık ekipmanları her zaman çalışmıyor. Bu kurum hastaneden ziyade yalnızca birinci basamak sağlık hizmetlerini (ayakta teşhis ve tedavi) verebiliyor.”

'Sahra hastanelerinde de hijyen sorunları had safhada'

Bölgede kurulan sahra hastaneleriyle ilgili de eksikliklere vurgu yapılan raporda, “Sahra hastanelerinde de hijyen sorunları had safhada. Sahra hastanelerinin bazılarında acil laboratuvarı yok. Amaliyathanelerde sterilizasyon sorunu var. Röntgen biriminde yalıtım sorunu var bu da ilerleyen süreçte sağlık emekçilerinin kansere yakalanmasına neden olabilir” denildi.

'Pansuman yapılan hastalar da enfeksiyon riskiyle karşı karşıya'

Samandağ Devlet Hastanesi’ndeki eksiklikler ise raporda şöyle anlatıldı:

“Hastanede kardiyoloji ve nöroloji uzmanı yok. MR cihazı ve anjio ünitesi yok. Laboratuvar çalışsa da deprem öncesi tetkiklerin tümü yapılamıyor. İkinci basamak yoğun bakım yok. Çalışan sağlığı açısından birçok problem var. Ortopedi odasının havalandırması olmadığı ve söz konusu odada pansuman yapıldığı için bu durum çalışanların sağlığını tehdit ediyor. Pansuman yapılan hastalar da enfeksiyon riskiyle karşı karşıya. Etkili bir sağlık hizmeti verilemiyor."

'Barınma ve beslenme konusunda birçok eksiklik söz konusu'

Raporda sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına dair ise şu bilgiler yer alıyor:

“Kentte nitelikli sağlık emekçileri var ancak çalışanlar uygun bir çalışma çizelgesiyle hizmet vermeye yönlendirilmiyor. Sağlık emekçileri ile sorunlar ve çözüm üzerine konuşulmuyor, sürece dahil edilmiyorlar. Ayrıca ödemeler konusunda sağlık emekçilerine ayrıcalık tanınmadı, ödeme tavandan değil ortalamadan verildi, ek mesai ücreti ödenmedi. Barınma ve beslenme konusunda birçok eksiklik söz konusu. Yemekler sağlıksız ve doyurucu değil. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin barınma sorunu da çözümlenebilmiş değil." (Kısa Dalga)

Gündem