Depremin 7’nci ayına günler kala: ‘Sezaryen doğum yapacak klinik hala yok, inşa etmiyorlar’

Depremin 7’nci ayına günler kala: ‘Sezaryen doğum yapacak klinik hala yok, inşa etmiyorlar’
Deprem bölgesindeki sağlık hizmetleri hakkında konuşan Ökten, “Depremin 7’nci ayına gireceğiz hala sezaryen doğum yapılamıyor” bilgisini verirken SES Eş Genel Başkanı Yıldırım ise “Deprem bölgesindeki sağlık sorunu devasa bir hal almaya doğru gidiyor. Sorunlar depremin başından daha da ciddi” dedi.

ESRA TOKAT


6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilde hala sağlık hizmetleri yeterli değil.

Türk Tabipleri Birliği’nin raporuna göre deprem bölgesinin genelinde Sağlık Bakanlığı’na ait 27, üniversitelere ait 6 ve özel sektöre ait 9 olmak üzere bölgedeki toplam 42 hastane binası ağır ve orta hasarlı durumda. Az hasarlı hastane binalarının sayısı ise Sağlık Bakanlığı’nda 75, üniversitelerde 12 ve özel sektörde 7 olmak üzere toplam 94. Kullanılabilir binaların çoğunda ise hizmet oldukça yetersiz.

Örneğin Kahramanmaraş’ta bulunan Megapark Hastanesi’nde 40 yeni doğan yatağı varken şu an tamamen hizmet dışı kalmış durumda. Hatay’da bulunan Defne Devlet Hastanesi’nde ise ileri tetkikler yok, acil kırmızı alan yok. Sadece poliklinik hizmeti veriliyor. MR, tomografi ise teknisyen olmadığı için çalışmıyor. Öte yandan sağlık çalışanlarının barınma koşulları ise oldukça yetersiz.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) II. Başkanı Doç Dr. Ali İhsan Ökten ve Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Kısa Dalga’ya deprem bölgesindeki sağlık politikalarını değerlendirdi.

‘Açıldığı söylenen hastane sadece poliklinik hizmet veriyor’

Şu an özellikle Hatay’da sağlık hizmetlerinin depremden sonraki duruma göre daha kötü olduğunu vurgulayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) II. Başkanı Doç Dr. Ali İhsan Ökten, “Kentte henüz yeni açılmış bir hastane yok. Açıldığı söylenen Defne Devlet Hastanesi de sadece poliklinik hizmeti veriyor. Hatta geçtiğimiz günlerde meydana gelen yağışlarda hastaneyi su bastı” dedi.

Atamalar yeterli değil

Burada çalışan sağlıkçılar durumundan da deprem bölgesinin pek çok sıkıntısı olduğunu ifade eden Ökten şunları söyledi: “Çünkü sayıları çok az. Bir kısmı yaşadığı sorunlar nedeniyle bölgeden ayrılmak istedi. Yeni atamalar yapıldı ancak bunların sayısı çok az. Atamaların sayısı yeterli değil. Sağlık Bakanlığı yeni atananların kalacağı yer konusunda bir netliğe de kavuşmuş değil. Konteynerler var ama bu sıcak havada kalmak ayrı bir sorun, prefabrik evlere ise henüz çok geçilmiş değil. Bölgede sağlam ev oldukça az, olsa da kiralar çok yüksek. Barınma sorunları hala çözülmüş değil tam tersi sorunlar artarak devam ediyor.”

‘ASM’ler hala konteynerlerde hizmet veriyor’

“Öte yandan bölgeye uzman gönderebilirsiniz, cerrah gönderebilirsiniz ama eğer ameliyat yapacak ortamı sağlayamazsanız bu arkadaşların deprem bölgesine göndermenin de herhangi bir mantığı yok. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı buna bir çözüm bulmalı. Aile hekimlerinin ise büyük bir kısmı konteynerlerde hizmet veriyor. Henüz ASM’ler inşa edilmiş değil.”

‘Depremin 7’nci ayına gireceğiz hala sezaryen doğum yapılamıyor’

Deprem bölgesinde kadın sağlığı sorununun en önemli sorunların başında geldiğinin altını çizen Ökten, “Özellikle sezaryen doğum yapacak hastane hala yok. Depremin 7’nci ayına gireceğiz hala sezaryen doğum yapılamıyor. Bu çok ciddi bir sorun” bilgisini verdi.

‘İnşa edilen hastanelerde ameliyatlar yapılabilmeli’

Depremden hemen sonra bölgede sağlık hizmetlerinin sahra hastaneleri aracıyla sürdürüldüğünü belirten Ökten, “Yurt dışından gelenlerin açtığı sahra hastaneleri kapanınca durum daha da kötüleşmeye başladı. Bu süreçte doğru dürüst bir sağlık birimi yapılmadı. Depremden sonra sadece Defne Devlet Hastanesi yapıldı o da dediğim gibi sadece poliklinik hizmeti veriyor. Çok hızlı şekilde hastaneler inşa edilmeli bölgeye. Covid-19 salgınında Çin 10 günde koskoca hastaneler inşa etti. Bunun örnekleri var. Deprem hastanesi bir an önce yapılmalı. Bu hastanede ise ameliyatlar yapılabilmeli, ileri tetkikler yapılabilmeli” dedi.

‘Deprem bölgesinde özel hastanelerdeki muayene masrafını devlet karşılamalı’

Deprem bölgesindeki devlet hastanelerin oldukça yetersiz olduğunu vurgulayan Ökten şunları söyledi:

“Bölgedeki özel hastanelerde verilen hizmetin finansmanı devlet karşılamalı ve böylece depremzedelerin yükü az da olsa hafifletilebilir. Zaten buradaki vatandaşlar ekonomik olarak ciddi zorluklar yaşıyor, gelirleri yok. Özel hastanelerin fiyatları ise oldukça arttı. Bunu karşılayacak durumda değil vatandaş. Bu yüzden deprem bölgesinde özel hastanelerdeki muayene masrafını devlet karşılamalı.”

‘Cerrahi müdahale yapılamıyor’

Pazartesi günü Hatay’da incelemelerde bulunan Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu vurguladı ve “Samandağ Devlet Hastanesi’nde cerrahi müdahale işlemleri yapılamıyor. Sadece İskenderun’da yapılıyor. Belen’e yapılan prefabrik hastane ise sağlık hizmeti verme konusunda yeterli değil. Hastane demek sadece poliklinik hizmeti vermek demek değildir” dedi.

‘Personel yetersizliği hat safhada’

“Depremden etkilenen insanlara nitelikli sağlık hizmeti sunulmuyor” diyen Yıldırım şu sorunlara dikkat çekti:

“Personel yetersizliği hat safhada. Depremden etkilenen personeller hala çoğunlukla hizmet veriyor. Bu eksiklikler diğer bölgelerden ya da yeni atamalarla giderilmeli. Ancak Bakanlık bunu dikkate almadı. Sağlıkçıları bölgede çalışmaya teşvik edecek herhangi bir çalışmada bulunmadı.ASM’ler hala hayata geçirilmediği için bölgede pek çok sorunla karşılaşılıyor. Sağlık emekçilerinin barınma sorunu devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkçıların ihtiyaçlarını gidermek adına bir çabası olmadığını görüyoruz. “

‘Sezaryen doğum yapacak klinik hala yok, inşa etmiyorlar’

Ökten gibi kadınların deprem bölgesinde ciddi sağlık sorunları yaşadığına dikkat çeken Yıldırım şunları söyledi: “Sezaryen doğum yapacak klinik hala yok, inşa etmiyorlar. Çünkü insanlara sağlıklı bir yaşam sağlayacak ortamı kurma düşüncesinde değiller. Oysa başından beri yapılması gerekenler çok netti. Sağlık emekçilerinin barınmalarını sağlayacak yerler acil yapılmalıydı.”

‘Sağlıklı bir yaşam ortamı depremden etkilenen hiçbir şehirde yok’

“Deprem bölgesindeki sağlık sorunu devasa bir hal almaya doğru gidiyor. Sorunlar depremin başından daha da ciddi. Bölgede sağlıklı bir yaşam ortamı depremden etkilenen hiçbir şehirde yok. Zaten depremin ilk ayında olmayan iktidar kaç ay geçti hala yok. Artık bu saatten sonra bari yapılması gerekenler yapılsın. Siyasi iktidara buradan sesleniyorum. Deprem bölgesindeki sorunları çözmek için gerçek sorunlara çözüm bulmalı, deprem bölgesindeki insanlarda toplumun diğer fertleri gibi sağlıklı yaşam hakkına sahipler. Bu yüzden hep birlikte o insanların yarasını sarmalı ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamaları için çaba sarf etmemiz lazım. Bu manada biz de elimizi taşın altına koyarız, bununla ilgili yapılacak her türlü çalışmanın içerisinde oluruz.”

Gündem