Depremlerde can kaybı 50 bin 500'e yükseldi

Depremlerde can kaybı 50 bin 500'e yükseldi
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerde can kaybı 50 bin 500 oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Deprem bölgesinde Hatay hariç enkaz kaldırma çalışmalarında birinci periyodu bayramdan önce tamamlamış olacaklarını söyleyen Soylu, “57 bin 29 yıkık binanın 40 bin 969'unun enkazı kaldırıldı” dedi.

Evi hasara gören aileler verilecek 10 bin lira konusunda “Yüzde yüzüne yakını olmak üzere ödeme yapılmış oldu” diyen Soylu, 431 bin hane sahibine de taşınma yardımı olarak 15 bin lira verildiğini kaydetti.

1020 kişinin kimliği tespit edilemedi

Soylu, ödemeler hakkında bilgi verirken can kaybını da açıkladı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın takip ettiği, ailesinden hayatını kaybeden, vatandaşlarımızın ailesinde kardeşlerine kadar yapılacak ödemeyle ilgili bir değerlendirme yapıldı.

"Toplam 50 bin 500, şu ana kadar yaptığımız tespitler 50 bin 500 vatandaşımızın hayatını kaybettiği. Biliyorsunuz 1020 civarında kimliksiz söz konusu, onlarla ilgili değerlendirmelerimiz de aynı şekilde devam ediyor. Özellikle adli tıp ve savcılıklar nezdinde.

"39 bin 689 vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına ödemeler yapıldı. Tabi bunlar miras hukuku şeklinde yapıldığını ifade etmem herhalde meseleyi biraz açıklamam açısından yeterlidir. 5 bin kişilik bir vefat eden vatandaşımız var, maalesef onların yakınlarıyla ilgili bir tespitimiz yok. Fakat onlarla ilgili de ödemeler bir yerde bloke edilmektedir."

Kira ödemelerinin ise önümüzdeki hafta başlayacağını ve konteynerde kalanların yararlanamayacağını söyleyen Bakan Soylu, "Deprem bölgesinde takibe rağmen kira fiyatlarının iki üç kat arttığına dair tespitlerimiz var. Hepimizi üzmektedir. Devlet üzülmekle kalmaz gereğini yerine getirmekle sorumludur. CİMER'e, 112'ye, karakol ve kaymakamlıklarımıza başvurularında takip başlatılacaktır" dedi.

Soylu, 18 Nisan'da Çin'den gelen konteynerların köylere sevk edileceğini de bildirdi. (Kısa Dalga)

Gündem