Depremzede çiftçinin gübre ve mazot desteğine Dicle Elektrik el koydu

Depremzede çiftçinin gübre ve mazot desteğine Dicle Elektrik el koydu
Deprem bölgesinde haciz işlemleri uygulanmayacağı açıklanmasına rağmen, depremzede çiftçilerin hesaplarına yatırılan gübre ve mazot desteğine haciz uygulandığı belirtildi. Elektrik borcu olan üreticilerin hebana yatan paralar, Dicle Elektrik A.Ş.’ye aktarıldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deprem nedeniyle Diyarbakır’da üretici örgütleriyle bir araya geldi. Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir, Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman’ı ziyaret eden Gürer, bölgede tarımın sorunlarını dinledi.

Yenişehir Ziraat Odası’nda yapılan toplantıda konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Diyarbakırlı çiftçiler olarak Tarım ve Orman Bakanımızın üreticiye mazot ve gübre desteği verileceğini açıklamasından dolayı mutlu olmuştuk. Geçtiğimiz Cuma akşamı destekleme ödemeleri üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı. Ancak, bölgele elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcu olan çiftçiler için yapılan ödemelere bloke koydurup, çiftçiler için yatırılan paraları kendi hesaplarına aktarttı. Bu nedenle çok sayıda çiftçi destekleme için ödemen paraları görmeden, bu paralar Dicle A.Ş.’nin hesaplarına aktarıldı” dedi.

“Bu gücü nereden alıyor?”

İskenderoğlu, “O kadar insan vefat etmişken, biz canımızın derdine düşmüşken, Dicle Elektrik A,Ş. İse paranın derdine düşmüş. Depremde olsun çiftçilere aktarılan paraya bloke konulmamalı idi. Dağıtım şirketi bu gücü nereden ve kimden alıyor?” diye sordu.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye borcu olan çiftçinin, hasattan sonra borcunu ödeyeceğini söyleyen İskenderoğlu, “Çiftçi kaçmıyor, 2 buçuk- 3 ay sonra borcunu ödeyebilir. Ancak şimdi gübre atamaz ise verim az olur. Çiftçiye destek için verilen gübre ve mazot paralarına el koymak da nereden çıktı? Elektrik dağıtım şirketi üretimin önündeki engeldir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

“Borçlar 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmeli”

Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının da deprem nedeniyle limitine bakılmaksızın 1 yıl süreyle faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini de belirtti.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise kendisinin de çiftçi olduğunu belirterek, destekleme ücretlerine elektrik dağıtım şirketi tarafından el konulmasına çiftçilerden ciddi anlamda tepki olduğunu belirtti.

Deprem nedeniyle üreticilerin hesabına aktarılan mazot ve gübre desteklerinin hesaba yatar yatmaz, şirkete aktarıldığını söyleyen Abdullah Atik, Ziraat Bankasının bu şekilde adeta elektrik dağıtım şirketinin tahsildarlığını yaptığını ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de çiftçiler için ödenen paralara bloke koymak yerine, özellikle deprem bölgesindeki üreticilerin daha çok desteklenmesi, borçlarının ertelenmesi ve bu bölgede tarımın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi. (Kısa Dalga)

Gündem