Depremzedeler Almanya'nın vize kolaylığından nasıl yararlanacak?

Depremzedeler Almanya'nın vize kolaylığından nasıl yararlanacak?
Almanya, depremzedelerin 3 aylık süreyle yakınlarının yanına gidebilmesi vize kolaylığı sağlamaya başladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’na göre bu hızlı vizeler 31 Temmuz 2023'e kadar verilecek. euronews.com'un haberine göre vize başvurusunda Almanca bilme şartı aranmayacak. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, vize kolaylığının ilk yardımın bir parçası olduğunu belirterek, “Almanya'daki Türk veya Suriyeli ailelerin afet bölgesinden yakınlarını bürokrasi olmadan evlerine getirebilmelerini sağlamak istiyoruz.” dedi.


* Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve İzmir'de, vize hizmetlerinin sağlanması için yetkili tek resmi kurum olan “iDATA” üzerinden başvurular yapılabilecek.

* 13 Şubat'tan itibaren vize başvuruları için randevular ülke genelindeki vize kabul merkezlerinin şubelerinden alınmaya başlandı.

* Vize talebinde bulunanların ikamet ettikleri yerin deprem bölgesinde olduğunu ve depremden etkilendiklerini kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için iData yetkilileriyle kişisel bir görüşme şart koşuluyor. Çoğu depremzedenin aralarında pasaport gibi önemli evraklar da olmak üzere tüm eşyalarını kaybettiği özellikle göz önüne alınırken, afette seyahat belgelerini kaybeden insanlara hızlı bir şekilde yardımcı olabilmek için Alman Dışişleri Bakanlığı yetkililerine, Türk yetkililerle koordinasyon halinde çalışması istendi.


* Almanya’daki yakınlarının yanına gidebilmek isteyenlerin birinci veya ikinci dereceden akraba olmaları gerekiyor.

* Birinci derece akrabalar kendi anne babanız veya çocuklarınız, ikinci derece akrabaları ise kardeşler, büyükanne ve büyükbaba ve torunları kapsıyor.

* Akrabalarını Almanya'ya getirmek isteyenlerin ise yazılı bir belgeyle taahhütte bulunmaları gerekiyor.

* Alman Dışişleri Bakanlığı’nın resmi haber sitesine göre, davette bulunacak kişinin tıbbi tedavi masrafları da dahil olmak üzere getireceği akrabasının ortaya çıkan tüm masraflarını ödemeyi taahhüt etmesi gerekiyor. Bu beyannameyi davet eden akrabanın yerel göçmenlik makamına göndermesi gerekiyor.

(Kısa Dalga)

Gündem