Deprem yardımı bir varmış, bir yokmuş

Deprem yardımı bir varmış, bir yokmuş
İzmir'deki 30 Ekim depreminin ardından "orta hasarlı" raporu verilen ve boşaltılan Mustafa Bey Apartmanı'nın sakinlerinden 5'ine AFAD tarafından 5'er bin TL taşınma yardımı ödendi. 2 ay sonra, aynı apartman için z "az hasarlı" raporu düzenlendi. AFAD, paraların iadesini istedi. Aileler, tepkilerini dile getirince, ikinci bir SMS yollayan AFAD "mesajlar sehven gönderildi" açıklamasını yaptı.

İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen, 117 kişinin hayatını kaybettiği, 1032 kişinin yaralandığı, 1400'ü aşkın binanın ise ağır ve orta hasar gördüğü 6.9 şiddetindeki depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan tespitlerde 31 konutun bulunduğu, 7 katlı Mustafa Bey Apartmanı için "orta hasarlı" raporu verildi.

Depremzede yurttaşların acilen evlerini terk etmesi istendi. Bina kısa sürede boşaltıldı. Apar topar kendilerine kalacak yer arayan Mustafa Bey Apartmanı sakinleri, taşınma yardımı için 20 Kasım'da AFAD'a başvurdu. 30 Kasım'da ise bu depremzede yurttaşlardan sadece 5 aileye 5'er bin TL taşınma yardımı ödemesi yapıldı.

Ancak, sadece 2 ay sonra, 11 Ocak'ta bakanlıkça yapılan ikinci incelemede aynı apartman için bu kez "az hasarlı" raporu verildi. Oturulamaz durumdaki evlerine verilen yeni rapora şaşıran apartman sakinleri, bu kez 9 Şubat'ta AFAD tarafından gönderilen SMS'le daha büyük bir şok yaşadı.

AFAD'ın 5 aileye gönderdiği SMS'lerde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca düzenlenmiş olan hasar tespit raporlarına göre orta hasarlı konutunuzdan dolayı tarafınıza nakdi yardım ödemesi yapılmıştır. Ancak itiraz hasar tespitleri sonucuna göre konutunuzun hasar durumu orta hasardan, az hasar/hasarsıza dönmüş olup, tarafınıza yapılan nakdi yardım ödemesinin İzmir Valiliği'nin Halk Bankası İBAN acil yardım hesabına iade edilerek makbuzun valiliğimize gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim" ifadeleri yer aldı.

Depremzede yurttaşlar, İBAN numarası verip kendilerine ödenen taşınma yardımının iadesini isteyen AFAD'a tepki gösterdi. Tuhaf durumun kamuoyuna yansıması ve tepkilerin ardından AFAD, Mustafa Bey Apartmanı sakinlerine bu kez 15 Şubat'ta "Tarafınıza sehven gönderilen nakdi yardım ödemesinin iadesine ilişkin kısa mesajın dikkate alınmaması hususunda gereğini rica ederim" yazılı ikinci bir SMS yolladı.

"Yüzüysel bakıp az hasarlı dediler"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan apartman sakinlerinden Nazmiye Karslı'nın kızı Meltem Budun, çok şaşkın olduklarını söyledi. Budun, "İkinci rapor için gelenler sadece küçücük bir camcı çekici ile yüzeysel olarak bakıp az hasarlı raporunu çıkardılar. Bu insanlar uzun süre AFAD'dan yardım alamadı. 31 dairenin sadece 5 tanesi yardım aldı. Bina raporu az hasara döndüğü için AFAD para verilen 5 kişiye mesaj atarak paranın iadesini istedi. İlk mesajın ardından zaten yardım alamayan aileler olarak AFAD'a tekrar başvurduk. "Bu saatten sonra isterseniz ağır hasara dönün, bu ödemelerle ilgili bir şey yapamayız" cevabını aldık. Bu insanlar sadece nakliye için 4-5 bin lira ödedi. Emekli 70 yaşındaki insanlar. Bu parayı şimdi geri istemiyorlar, ama 31 kişiden sadece 5 kişiye ödendi para. Geri kalanlar ne olacak" dedi.

Budun, depremzedelere adres problemi gerekçe gösterilerek uzun süre ödeme yapılmadığını söyledi. Annesi Nazmiye Karslı adına AFAD'a dilekçe ile yardım başvurusunda bulunduklarını belirten Budun şöyle konuştu:

"Orta hasardan az hasara dönene kadar zaten AFAD bu parayı yatırmamıştı. Şimdi de zaten az hasara dönmüş, parayı yatırmayacağız diyorlar. Başvurularımıza istinaden iki tane dilekçe geldi. İkisinde de adresinizin uyuşmazlığından dolayı tarafınıza ödeme yapılamamaktadır ifadeleri var."

"Bizi başka yere taşımasınlar"

Mustafa Bey Apartmanı'nın bir diğer sakini Nail Balcı, “Biz binamızın ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle itiraz etmiştik. Onlar az hasarlı çıkarıp, bizden yardımları geri istediler. Bunları ödemek için borç almak isteyen veya kredi çekmeyi düşünenler oldu. Sonra da mesaj gönderip iade olmayacağını söylediler. Sağolsunlar. Ama biz evlerimizin yapılması için yardım edilmesini istiyoruz. Yerimizde kalmak istiyoruz, bizi başka yere taşımasınlar" ifadelerini kullandı.

Muhtar: Adres sıkıntısı yaşandı

Manavkuyu Mahallesi Muhtarı Fatma Ceylan ise adres problemi nedeniyle bazı depremzedelerin yardım alamadığını anlattı. Ceylan şunları söyledi:

"Bayraklı büyük acılar yaşadı. Binaları orta hasarlıdan az hasarlıya döndükten sonra ücretlerin geri alınması ile alakalı çok soru geldi. Biz zaten depremzedeyiz, bu acıyı yaşadık, o parayı kullandık, geri alacaklar mı soranlar var. Vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderileceğine inanıyoruz. Adreslerin yanlış girilmesinden dolayı sıkıntılar oldu. Bu nedenle yardım alamayanlar var. Yardım ödemesi yapılanlardan paranın geri alınmayacağı yönünde mesaj gelmiş. Fakat bu kez de ilk anda taşınma yardımı alamayanlar, "Biz niye alamıyoruz" diye soruyor.”

(ABDULLAH ÇELEBİ/ ANKA)

Gündem