Dersim Mebusu'nun torunu CHP'den, Şeyh Said'in torunu AKP’den Meclis'te

Dersim Mebusu'nun torunu CHP'den, Şeyh Said'in torunu AKP’den Meclis'te
Şeyh Said'in torunu Abdurrahim Fırat, Erzurum Milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Şeyh Said ile birlikte idam edilen Dersim Milletvekili Hasan Hayri Bey'in torunu Muhip Kanko ise CHP milletvekili.

Şeyh Said'in ve isyana destek verdiği gerekçesiyle idam edilen milletvekilinin torunu farklı partilerden meclise girdi.

Şeyh Said, 1925 yılındaki isyanın ardından Şark İstiklal Mahkemesi'nce yargılanarak idam edilmişti. Şeyh Said ile birlikte idam edilenler arasında 1. Meclis'te Dersim Mebusu olarak görev yapan Hasan Hayri Bey de vardı. Eski bir asker olan Hasan Hayri Bey, "isyancılara yardım etmekle” suçlanmıştı.

Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre, her iki ismin torunları şimdi Meclis’te.

Abdurrahim Fırat, Şeyh Said'in hem anne hem de baba tarafından üçüncü kuşak torunu. Hukukçu olan Fırat, AKP listelerinden Erzurum Milletvekili seçilerek Meclis’e girdi ve dün yemin edip göreve başladı.

Daha önce de Şeyh Said ailesinden isimler TBMM'ye girmişti. Abdurrahim Fırat, Türk siyasi hayatının bilinen isimleri olan Abdulmelik Fırat ve Mehmet Fuat Fırat'tan sonra 24 yıl sonra parlamentoya giren üçüncü isim oldu.

Şeyh Said isyanına destek verdiği için idam edilen Dersim Milletvekili Hasan Hayri Bey'in torunu Muhip Kanko ise CHP'den milletvekili seçilerek Meclis’e girdi.

Tıp profesörü olan Kocaeli Milletvekili Kanko, 2018 seçimlerinde de CHP'den aday olmuş ama seçilememişti. (Kısa Dalga)

Gündem