DEVA Partisi Sözcüsü Şahin: Memur zamları çalışanlar için fiyasko

DEVA Partisi Sözcüsü Şahin: Memur zamları çalışanlar için fiyasko
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sözcüsü İdris Şahin, memur ve memur emeklilerinin maaşları için belirlenen zam oranlarını " Keşke zam artı enflasyon yerine enflasyon artı zam şeklinde bir düzenleme yapsaydınız. Yüzde 21 ile başlayan görüşmeler yüzde 12 ile bitiyorsa bu çalışanlar için fiyaskodur, büyük bir hezimettir" sözleri ile değerlendirdi. (GÖRÜNTÜLÜ)

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sözcüsü İdris Şahin, memur ve memur emeklilerinin maaşları için belirlenen zam oranlarını " Keşke zam artı enflasyon yerine enflasyon artı zam şeklinde bir düzenleme yapsaydınız. Yüzde 21 ile başlayan görüşmeler yüzde 12 ile bitiyorsa bu çalışanlar için fiyaskodur, büyük bir hezimettir" sözleri ile değerlendirdi.

Sözcü Şahin; Türkiye'deki kayıt dışı göç tartışmaları için ise "Tüm göçmenler kayıt altına alınmalı, gettolaşma, kayıt dışı işçi, çocuk işçi ve asgari ücret altında bir maaşla işçi çalıştırılması önlenmelidir. Ekonomik, siyasi ve kültürel uyuma odaklanılmalıdır" açıklamasını yaptı.

DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, partinin Başkanlık Kurulu toplantısının ardından konuştu. Şahin, partisinin genel merkezde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Şahin, dün imzalanan kamu çalışanları toplu sözleşmesi hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

"BÜYÜK BİR HEZİMET"

"Zamlar, hükûmetin gerçeklikten kopuk enflasyon tahminleri üzerinden yapılmaktadır. İşçi, memur ve emeklilerimizin aldıkları artışlar, yağmur gibi yağan zamlar ve vergiler sonucunda hızla erimektedir. Hükûmet, bütçeyi tekrar bir borç ve faiz bütçesi haline getirdiği için işçi ve memurlarımıza hak ettikleri imkanları sağlayamaz hale gelmiştir. İşçilere, memurlara ve emeklilere yapılan zamların, geçmiş mağduriyetleri gidermekten ve geleceğe yönelik enflasyona karşı çalışanlarımızı korumaktan uzak. Keşke zam artı enflasyon yerine enflasyon artı zam şeklinde bir düzenleme yapsaydınız. Memurların gönlünü ancak o şekilde almış olurdunuz. Oysa zam üzerine enflasyon farkı uygulaması henüz memurun ve emeklinin cebine bir kuruş girmeden gerçek enflasyonla buharlaşmaktadır. Bu da ne çalışanı ne de emekliyi tatmin edecek bir düzenlemedir. Bu konuda yüzde 21 ile başlayan görüşmeler yüzde 12 ile bitiyorsa bu çalışanlar için fiyaskodur, büyük bir hezimettir."

İktidarın göçmen politikasını değerlendiren Şahin, partisinin göç politikasını da aktardı. Şahin, şunları söyledi:

"DÜZENSİZ GÖÇMENLER SINIRLARIMIZIN DIŞINDA TUTULMALI: Göç konusunda insan odaklı ve ülke menfaatine dayalı bir ulusal göç politikasına geçilmeli. Sınır güvenliği derhal sağlanmalı, kayıt dışı girişler engellenmelidir. Sınır komşularımızla iş birliği içinde göç kontrol altına alınmalı, önleyici tedbirler oluşturulmalı ve düzensiz göçmenler sınırlarımızın dışında tutulmalıdır. TSK ve kolluk güçleri tarafından sınır bölgelerindeki güvenlik mekanizmalarıyla izinsiz geçişler engellenmeli, insan kaçakçılığı ile mücadele edilmelidir. Güvenli ülkelerden Türkiye’ye giriş yapanlar o ülkelere iade edilmeli veya üçüncü ülkelere yerleştirilmelidir.

KİMSE CAN GÜVENLİĞİ OLMADIĞI BİR YERE GÖNDERİLEMEZ: Suriye’deki sorunun bir parçası hiç şüphesiz Suriye’deki mevcut hükümettir. Suriye hükümeti uluslararası girişimlerde bulunmamakta, güvenliğini sağlayacak uluslararası mutabakatları aramamaktadır. Kimse can güvenliğinin olmadığı bir yere gönderilemez. Suriye’de güvenli bir devlet düzeninin oluşmasına veya uluslararası düzeyde güvenli bölgelerin tesis edilmesine ve Suriyelilerin ülkelerine güvenli bir ortama gönüllü geri dönüşüne odaklanacağız.

TÜRKİYE'YE TAMPON BÖLGE MUAMELESİ KABUL EDİLEMEZ: Hükümet, otoriter rejime göz yumulması ve birkaç milyar avro karşılığında Türkiye’nin Avrupa’nın tampon ülkesi olmasını kabul etti. Mülteciler tüm dünyanın meselesidir. Küresel bir mesele küresel bir külfet ve sorumluluk paylaşımını gerektirir. Geçici koruma altındakiler ve düzensiz göçmenler; Arap ülkeleri başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve Amerika ile paylaşılmalıdır. Türkiye’nin bir göçmen ve mülteci deposu olarak görülmesi ve Türkiye’ye bir tampon bölge muamelesi yapılması asla kabul edilemez.

GÖÇMENLER KAYIT ALTINA ALINMALI, UYUMA ODAKLANILMALI: Tüm göçmenler kayıt altına alınmalı, gettolaşma, kayıt dışı işçi, çocuk işçi ve asgari ücret altında bir maaşla işçi çalıştırılması önlenmelidir. Ekonomik, siyasi ve kültürel uyuma odaklanılmalıdır. Yerel yönetimlerin eş güdümünde ve sivil toplum iş birliği ile yapılacak projelerle göçmenlerin topluma kaynaşması ve uyumu sağlanmalıdır. Çocuk evlilikleri, göçmen ve sığınmacıların suça sürüklenmesi engellenmelidir. Temel insan haklarına aykırı ayrımcılıkların önüne geçilmeli, sokak ve mahallelerde güvenlik tesis edilmelidir.

GERÇEK DIŞI ALGILARLA MÜCADELE EDİLMELİ: Yabancı düşmanlığı içeren söylemler kullanılmamalı, göçmenler hedef gösterilmemelidir. Siyasiler popülizmden uzak durmalı, medya kullandığı dile dikkat etmelidir. Sosyal medya üzerinden işlenen nefret suçlarına karşı mücadele edilmelidir. Kamu spotu ve benzeri çalışmalarla, gerçek dışı algılarla mücadele edilmelidir. Sığınmacılara ve kırılgan gruplara yönelik hak ihlalleri etkili biçimde soruşturulmalı ve bağımsız yargının önüne çıkartılmalıdır." (ANKA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika