Devlet okulu içinde 'özel' sınıflar: 'Veliler para ödüyor' iddiası

Devlet okulu içinde 'özel' sınıflar: 'Veliler para ödüyor' iddiası
Diyarbakır’daki bazı devlet okullarında ‘özel’ sınıflar bulunduğu ve çocuklarını bu sınıflara göndermek isteyen velilerin okula para ödediği iddia edildi.

Diyarbakır'da devlet okulunda özel sınıfların bulunduğu iddia edildi. Diyarbakır Eğitim Sen Şubesi Eşbaşkanı Zülküf Güneş de Diyarbakır’daki bazı devlet okullarında ‘özel’ sınıflar bulunduğunu, çocuklarını bu sınıflara göndermek isteyen velilerden okul idaresi tarafından ücret alındığını söyledi.

Normal sınıfların koşulları yetersiz

Güneş’e göre özellikle ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim veren bazı devlet okullarında ‘özel’ sınıflar bulunuyor. Gazete Duvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberine göre devletin bütün okullara ve sınıflara ayrımsız sağlaması gereken projeksiyon, perde, klima, akıllı televizyon, yeni masa ve sıralar ile hijyenik ortam bu sınıflarda sağlanırken, normal sınıflarda ise bu koşullar bulunmuyor.

Özel sınıflara en başarılı öğretmenler ders veriyor

Ancak tek fark bu değil. Özel sınıflarda, okuldaki en başarılı öğretmenler ders veriyor, bu sınıflara ‘özel deneme sınavları’ yapılıyor. Çocuklarını bu sınıflara göndermek isteyen veliler, okul idaresinin belirlediği yöntemle ücreti yakındaki bir esnafa ya da okul aile birliğinin hesabına yatırıyor.

'Eğitimde fırsat eşitsizliği'

Devlet okullarında okuyan öğrencilerden özel okul ücreti talep edilmesinin yasal bir uygulama olmadığının altını çizen Güneş, eğitimde fırsat eşitsizliği oluşturacak uygulamalara izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

'İktidar ve bakanlık üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmediği için'

2012 yılında 4+4+4 sistemine geçilmesiyle beraber bu tarz uygulamaların önünün açıldığını belirten Güneş, “O dönem özel sektör teşvik edildi ve beraberinde ciddi anlamda eğitimde özelleşmeye doğru gidildi. Diyarbakır’da özel okul sayısında da ciddi anlamda artış yaşandı. Bir dönem çocukların özel okula yönlendirilmesi için teşvikler verildi. Hala da meslek liselerinin bazı kısımlarında bu devlet teşviği devam ediyor. Eğitimi özelleştirmeye doğru yönlendiren bu sistem, aynı zamanda devlet okullarında da çeşitli uygulamalarla yer edindi. Bütçesi çocuğunu özel okula göndermeye yetmeyen velilerimiz, devlet okulunda da özel koşullar aramaya başladı. İktidar ve bakanlık üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmediği için ortaya çıkan boşlukları okul idarecileri velilerin sırtından doldurmaya başladı” dedi.

'Bütün öğrencilerimizin eşit koşullarda eğitim görmeleri gerektiğini söylüyoruz'

Bu tarz uygulamalarla okulda ayrımcılığa maruz kalan çocukların, pedagojik anlamda travma süreciyle karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Güneş, okul idarecilerine bu tarz uygulamalara son verilmesi ve eğitimin fırsat eşitliği çerçevesinde yapılması gerektiği çağrısında bulundu. “Bu sorun öncelikle hükümetin ve bakanlığın sorunudur” diyen Güneş, “Bütün öğrencilerimizin eşit koşullarda eğitim görmeleri gerektiğini söylüyoruz. Bakanlık gereğini yerine getirmediği için okul idareleri böylesi durumlara tenezzül ediyor. Bakanlık bu okulların ihtiyaçlarını karşılamadığı için bu gibi uygulamalara gidiliyor. Bakanlığın bir an önce bu konuda çözüm bulması gerekiyor” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem